BANJA LUKA

Dodik: Ono što MMF nudi u ovom trenutku treba odbaciti

Konstatovali smo da se aranžmani koji se vode oko budžeta odvijaju u teškim uvjetima izazvanih pandemijom, rekao Dodik

Milorad Dodik. Arhiv

Piše: A. Č.

11.12.2020

Održana je sjednica Izvršnog komiteta SNSD-a kojoj su prisustvali lider SNSD-a Milorad Dodik, potpredsjednici Željka Cvijanović, Nikola Špirić i Radovan Višković, te generali sekretar stranke Luka Petrović, Zoran Tegeltija, Nada Tešanović i Denis Šulić, kao i Zora Vidović i Igor Žunić.

Nakon sjednice medijima se obratio Dodik koji je rekao da su razgovarali o razmatranju budžeta za 2021. godinu, programa ekonomskih reformi za period 2021.-2023. godina.

- Konstatovali smo da se aranžmani koji se vode oko budžeta odvijaju u teškim uvjetima izazvanih pandemijom. To traži novi pristup i prilagođavanje. Ta situacija će biti veoma složena iduće godine. Zato smo podržali prijedlog budžeta RS za idužu godinu. Usklađivanje penzija sa prosječnom plaćom omogučić će povećanje penzija već od januara - rekao je Dodik.

Dodao je da je prijedlog budžeta realan i da nije bilo lako doći do usaglašenog dokumenta.

- Oteževajuća okolnost je što se 2021. godini povećavaju obaveze povrata dugova RS. Veći će biti za oko 150 miliona KM u odnosu na prošlu godinu. Treba se bazirati na novim investicijama. Bez obzira što se pokušava unijeti nemir u planiranim investicijama RS i Srbije, neće biti stopirani projekti - rekao je Dodik.

Razmatrali su i osiguravanje finansijske stabilnosti RS vezani za aktivnosti sa MMF-om.

- Smatramo da ono što MMF nudi u ovom trenutku treba odbaciti i da ne treba prihvatit, imajući u vidu trenutnu situaciju u BiH. Taj prijedlog MMF-a zloupotrebljava posljedice pandemije i pokušava da nametne određene političke aranžmane. Zato smo mi danas rekli da u okviri razgovora koje vlada ima sa MMF-om treba da se nastave, ali da se odbace zahtjevi da se mijenja Ustavna pozivcija RS i da se odbaci. Mislim da smo u prilici većoj nego ranije, da imamo poruke i ponude da ukoliko ne dođe do MMF-ovog aranžmana imamo neke aranžmane sa našim prijateljima i rado ćemo ih provesti - rekao je Dodik.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.