PORUKE

Nelson i Satler: EU integracije mogu pomoći BiH da savlada anomalije Dejtona

Građani zaslužuju svjetliju budućnost u stabilnoj, prosperitetnoj i demokratskoj BiH i članici EU, rekao Nelson

Erik Nelson i Johan Satler. Printscreen

Piše: Fu. M.

12.12.2020

Šef Delegacije EU u BiH Johan Satler (Johann Sattler) i američki ambasador u BiH Erik Nelson (Eric) kazali su na ceremoniji obilježavanja 25 godina od potpisivanja Dejtona u Vijećnici da je vrijeme da BiH ide u svjetliju budućnost.

- Nakon potpisivanja Dejtona vrijeme da se radi na boljoj sadašnjosti i budućnosti. Mladi ne žele biti zaglavljeni u prošlosti, žele funkcionalnu državu na putu u EU. Mladi također misle da članstvo u EU osigurava dugoročan mir. Evropske integracije mogu pomoći BiH da savlada anomalije Dejtona i vlasti moraju napraviti značajne korake ka tome. Evropa je već tu, sada je vrijeme za EU - kazao je Satler.

Ambasador Nelson je također istakao da Dejton koji je postavio temelj mira osigurao je i put pomirenja čime je BiH postala funkcionalno i demokratsko društvo.

- Tokom 25 godina, kancelarija visokog predstavnika u BiH bila je uporan predvodnik toga. Dejton je ostvario te ciljeve, održao mir i omogućio BiH da krene putem ka EU, ali sada je vrijeme da se naprave ključni koraci za budućnost. Kako bismo to uradili, moramo unaprijediti ovaj sporazum jer njegova namjera nije da bude vječan - kazao je Nelson.

Dodao je da su mladi istinska snaga BiH te da ne žele biti zarobljeni u prošlosti.

- Njima je daleko važnija BiH 2030. od BiH iz 1995. godine. Građani zaslužuju svjetliju budućnost u stabilnoj, prosperitetnoj i demokratskoj BiH i članici EU. SAD će i dalje iz dana u dan podržavati njihova zalaganja da ovu viziju pretvore u stvarnost - rekao je Nelson.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.