DOBAR POZNAVALAC PRILIKA

Šta je premijer Španije poručio građanima i vlastima u BiH

Na godišnjicu Dejtonskog mirovnog sporazuma, želio bih iskoristiti ovu priliku da uputim iskrenu poruku vlastima i građanima BiH i da im čestitam na trajnom miru koji je postignut 1995. godine

Sančez ukazao na nužnost reformi. Printscreen

Piše: G. M.

13.12.2020

Premijer Španije Pedro Sančez (Sanchez) obratio se građanima Bosne i Hercegovina povodokm 25. godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Njegova poruka emitirana je tokom sinoćnje ceremonije u sarajevskoj Vijećnici. Sančez je dobar poznavalac prilika u BiH, s obzirom na to da je radio u Uredu visokog predstavnika.

- Na godišnjicu Dejtonskog mirovnog sporazuma, želio bih iskoristiti ovu priliku da uputim iskrenu poruku vlastima i građanima BiH i da im čestitam na trajnom miru koji je postignut 1995. godine. Bosna i Hercegovina i Dejtonski mirovni sporazum za mene su posebni. Imao sam priliku da živim u Sarajevu i da upoznam historiju Vaše zemlje gdje sam radio upravo u Uredu visokog predstavnika, instituciji zaduženoj da osigura poštivanje sporazuma. Vratio sam se 2015. na komemoraciju 20 godina od srebreničkog genocida a julu ove godine imao priliku obratiti Vam se povodom njegove 25. godišnjice. Dejtonski mirovni sporazum bilo je izuzetno teško postići, ali on je jedan od najuspješnijih mirovnih sporazuma jer je omogućio 25 godina trajnog mira nakon teškog i bolnog sukoba - rekao je Sančez.

Ojačati vladavinu prava

Dodao je da je sporazum bio rezultat političkog kompromisa bez presedana, zahvaljujući zajedničkom razumijevanju okrutne prošlosti i čvrste odlučnosti da se ona ne ponovi, kao i intenzivnije saradnje međunarodne zajednice.

- Iako je neizostavan, mir nije dovoljan za modernizaciju i izgradnju bolje budućnosti. Puno je postignuto tokom prethodnih godina, ali ne možemo potcijeniti izazove koji predstoje da bi se dalje ojačala vladavina prava i društveno-ekonomski sistem koji će pružiti šire slobode, prava i mogućnosti. BiH mora svojim građanima ponuditi alternativu emigriranju, opciju da žive sigurno u vlastitoj zemlji i nadu u bolju budućnost – kazao je Sančez.

To, dodao je, zahtijeva volju i odlučnost da se započnu neophodne reforme.

- Dragi prijatelji, BiH je evropska zemlja sa evropskom perspektivom, na jasnom putu ka EU. Prošle godine Evropsko vijeće je usvojilo Mišljenje Evropske komisije o aplikaciji za članstvo u kojem je utvrđeno 14 ključnih prioriteta koji su neophodni kako bi BiH započela pregovore o članstvu. Iako su se neke važne promjene desile ove godine, kao što je izborna reforma za Mostar, puno toga ostaje da se uradi, posebno u oblasti vladavine prava, borbe protiv korupcije i pomirenja – naglasio je premijer Španije.

Istakno je da Španija dobro razumije šta je potrebno za uspješnu političku tranziciju budući da je prije više od 40 godina i sama prošla kroz takve okolnosti. Morali su težiti da postignu politički konsenzus i gurnuti u stranu velike razlike u mišljenjima kako bi postigli pomirenje i izgradili modernu zemlju.

To je postalo moguće nakon što su svoj doprinos dale sve političke snage u Španiji što je dovelo do potpisivanja novog, demokratskog ustava i modernizacije zemlje. Bio je to, kako je rekao, početak jednog od najdužnih perioda prosperiteta u historiji ove zemlje i omogućio je Španiji je da se pridruži porodici zemlja Evrpske unije.  

Jaka politička volja

- Svjestan sam da pandemija stvara dodatne teškoće na putu ka reformama. Budite uvjereni da niste sami u toj borbi. Evropska unija je uz vas i odvojila je značajnu pomoć za programe za BiH i ostatak zapadnog Balkana. Proširenje bez sumnje ostaje jedan od vodećih prioriteta EU potpomognut programima pomoći, političkim instrumentima i snažnom finansijskom pomoći.

Napredak ka evropskoj perspektivi zahtjeva jaku političku volju da se poduzmu značajne i teške reforme.

- Dvadeset i pet godina nakon što je sporazum potpisan, neki od njegovih ustavnih pristupa i aspekata moraju se ponovo razmotriti i prilagoditi pravnim stečevinama Evropske unije. Uvjeren sam da vi, kao što smo i mi uspjeli, možete postići dogovor svih političkih snaga, uz hrabrost, odlučnost i velikodušnost, poštujući etničku, kulturnu i vjersku raznolikost vaše lijepe zemlje. U vezi s tim, BiH nije izuzetak. Neke od politički i ekonomski najnaprednijih zemalja svijeta nisu utemeljene na etničkom, kulturnom i vjerskom identitetu, naprotiv zasnovane su upravo na različitostima i pluralizmu. Uvjeravam vas da su promjene koje treba da postignete vrijedne truda. Mi ćemo biti uz vas, želim Vam sve najbolje – zaključio je premijer Španije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.