LOKALNI IZBORI

Zvizdić: Mostar je paradigma države Bosne i Hercegovine

Navodi da zbog toga Mostar mora, posebno narednih dana, biti u fokusu probosanskih političkih snaga koje izbore ne smiju posmatrati kao poligon neproduktivnih svađa i prepucavanja, nego kao priliku za zajedničko djelovanje

Zvizdić ukazao na važnost predstojećih izbora. Fena

G. M. / Fena

13.12.2020

Predstojeći izbori u Mostaru imaju historijski značaj, ne samo zbog opće poznate činjenice da se održavaju poslije više od decenije, nego zbog jasne spoznaje da predstavljaju demokratsku, civilizacijsku, društvenu i proevropsku razdjelnicu i prekretnicu, izjavio je zamjenik predsjedavajućeg u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić.

Zvizdić navodi da se Mostar i njegovi građani nalaze na stvarnoj i sudbinskoj raskrsnici.

Grad u fokusu probosanskih snaga

- Ili će rezultati izbora, ako pobijede probosanske i promostarske snage, trasirati put ka istinskoj integraciji grada, drustvenom, kulturnom i ekonomskom progresu i normalizaciju odnosa među narodima i građanima, ili će, ako pobijede politike koje i dalje zagovaraju "stolne gradove" i podjele na "vaš i naš dio", Mostar ostati u stanju nepodnošljive stagnacije i pored ogromnih, ali nažalost nedovoljno ili nikako iskoristenih potencijala - rekao je.

Ističe da je Mostar pak, uprkos najbrutalnijem razaranju, užasnim zločinima i urbicidu nad jedinstvenim i grandioznim kulturno-historijskim naslijeđem kao civilizacijskim izrazom i trajnom svojinom gradskog kulturnog i duhovnog identiteta, sačuvao svoju moralnu supstancu, svoj kosmopolitski i municipalni karakter, zadržavši status ključnog društvenog, ekonomskog, kulturnog, obrazovnog i duhovnog regionalnog centra.

- Zato Mostar jeste i treba biti shvaćen i prihvaćen kao paradigma volje patriotski orijentisanih bh građana, onih koji ga bezuvjetno vole i koji ga vide kao primjer kako bi u budućnosti trebalo urediti čitavu BiH. A vide ga kao od prirode povlašten grad, kao urbanu i duhovnu simbiozu tradicije i modernosti, kao inkluzivan i grad evropskih društvenih i kulturnih vrijednosti, kao mjesto jednakih šansi u kojem se i Bošnjaci, i Hrvati i Srbi, i svi građani kao nosioci političkog i društvenog suvereniteta, moraju osjećati slobodno i komotno - poručio je Zvizdić.

Navodi da zbog toga Mostar mora, posebno narednih dana, biti u fokusu probosanskih političkih snaga koje izbore ne smiju posmatrati kao poligon neproduktivnih svađa i prepucavanja, nego kao priliku za zajedničko djelovanje koje mora biti oslobođeno bilo kakvih političkih i ideoloških razlika, predrasuda i dnevnopolitičkih prepucavanja, a realizacija većine u Gradskom vijeću i izbor gradonačelnika koji će biti lider koji okuplja, spaja, gradi i razvija, moraju, u imperativnom smislu, postati strateška i najvažnija aktivnost državotvornih i gradotvornih patriotskih snaga.

Jasna poruka susjedima

Zbog toga poziva sve građanke i građane Mostara u BiH i van BiH, da obavezno izađu na izbore i da svojim glasom odrede u kakvom Mostaru žele u budućnosti živjeti. Želim posebno naglasiti dva bitna razloga zbog čega svi koji imaju pravo glasa trebaju odvojiti pola sata za izbore kao jedan od najvažnijih događaja u zadnjoj deceniji u Mostaru.

- Prvi je činjenica da probosanske političke snage, Koalicija za Mostar 2020., u čijem kreiranju sam i lično učestvovao i čije liste krase izvanredni kandidati sa posebnim akcentom na dr. Zlatka Guzina i BH blok Mostar, koje žele jedinstven, multietnički, demokratski, antifašistički, moderan, evropski i prosperitetan Mostar, mogu računati na sigurnu pobjedu jedino ako izlaznost birača koji žele jedinstven i uspješan Mostar, bude značajno veća u odnosu na opće izbore koji su održani prije dvije godine. A drugi je da se glasanjem za jedinstven, demokratski, multietnički, antifašistički i evropski organiziran i uređen grad Mostar, pošalje jasna poruka onima iz susjedne R Hrvatske koji još uvijek gaje paternalisticke namjere prema BiH i pokušavaju da budu tutori nad izbornim procesom u Mostaru, da je BiH suverena država a Mostar grad ponosnih i dostojanstvenih gradjana koji vole svoj grad, svoju tradiciju i kulturu, i koji, što je najvažnije, misle svojom glavom i osjećaju svojim mostarskim i bosanskohercegovačkim srcem - istaknuo je Zvizdić.

Uputio je apel svim predstavnicima Koalicije za Mostar 2020. i BH bloka Mostar, da odmah i neizostavno prekinu s međusobnim prepucavanjima i da politiku neproduktivne i neracionalne političke borbe zamijene politikom saradnje, kompromisa i neophodnog zajednickog djelovanja kao temelja na kojem će se graditi budući razvojni potencijal Mostara.

- Najvažniji zadatak predstavnika koalicija i politika jeste da svojim vizijama i programima ubijede glasače da je kardinalno važno da izađu na izbore 20. decembra i da glasaju za politike koje žele i promoviraju jedinstven Mostar kao mjesto ugodnog življenja i unosnog poslovanja. I da biračima uliju nadu i optimizam da se taj strateški važan cilj sasvim sigurno može ostvariti, jer, kako je to jednom rekao Nelson Mandela "Pametne glave i dobra srca oduvijek su bili nepobjediva kombinacija - zaključio je Zvizdić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.