GRADONAČELNIK TUZLE

Jasmin Imamović za „Avaz“: Nećemo u koaliciju sa SDA

Prvi čovjek Tuzle navodi da SDP neće u vlast ni sa Socijaldemokratima (SD) Envera Bijedića i da je tu politika također jasna

Imamović: Jasna politika. Arhiv

Piše: M. Aščić

13.12.2020

Socijaldemokratska partija (SDP) BiH neće praviti koaliciju sa SDA na lokalnom nivou. To je više nego jasno. Kazao je to jučer za “Avaz” gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, koji je na lokalnim izborima ponovo izabran na poziciju prvog čovjeka grada.

Odluke Kongresa

Imamović nam je rekao da je dokumentima SDP-a, koji su usvojeni i na Kongresu, jasno rečeno da nema koalicije sa SDA, HDZ-om i SNSD-om. Kako kaže, isto važi i za Tuzlu i lokalni nivo, i tu nema nikakvih izmjena.

Prvi čovjek Tuzle navodi da SDP neće u vlast ni sa Socijaldemokratima (SD) Envera Bijedića i da je tu politika također jasna.

- Kada je u pitanju gradska vlast, već smo otpočeli pregovore i čekamo na verifikaciju mandata i na lokalnom nivou sigurno nećemo sa SDA. Ovdje moram reći da se mi pridržavamo stavova SDP-a BiH koji kažu da sa SDA, HDZ-om i SNSD-om neće u formiranje zajedničkih većina. To su kongresne odluke i mi ih se pridržavamo - kaže Imamović.


Imamović: Jasna politika. Arhiv

Prema njegovim riječima, tuzlanski SDP već je krenuo u pregovore o formiranju zajedničke većine sa SBB-om, Tuzlanskom alternativom, Platformom za progres.

- Razgovaramo i s predstavnicima manjina. Vodimo pregovore i sa Strankom za BiH. Ako oformimo takvu većinu, mislim da ćemo nastaviti politiku koja je u skladu s voljom birača i tradicijom Tuzle - ističe Imamović.


Formirati vijeće

Tvrdi da ne očekuje pritiske iz SDA, kako bi ipak bili dio gradske vlasti.

- Mi sada formiramo prvo poziciju i na redu je konstituiranje Vijeća, zatim imenovanje predsjedavajućeg i dopredsjedavajućeg Vijeća i tri tijela ovog organa kako bi se krenulo s usvajanjem budžeta i krenulo s radom - pojašnjava Imamović.


Otvoreni za nove ideje

Imamo dobre razgovore s partnerima i nećemo raditi ništa bez partnera. Tu mislim da neće biti nikakvih problema i očekujemo da nam pošalju dopune strategije razvoja koja je usvojena. Mi smo uvijek otvoreni za nove ideje - kaže Imamović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.