UŽIVO

Prekinuta sjednica VSTV-a, sutra nastavak

Tegeltija je rekao da nije ranije podnio ostavku jer bi u tom slučaju tehnički i prema zakonu bilo nemoguće održati današnju sjednicu

Butigan: Sutra nastavak sjednice. M. Aš.

Piše: M. Aščić

15.12.2020

Prekinuta je sjednica VSTV-a na kojoj se raspravljalo o ostavci Milana Tegeltije.  

Trebala bi biti nastavljena sutra. Potpredsjednica VSTV-a Sanela Butigan kazala je da se sjednica odgađa.

Butigan je potvrdila novinarima da će sjednica biti nastavljena sutra. Kako je rekla očekuje da bude kvoruma za njeno održavanje.

13.15.

Za sada nema nastavka sjednice. Mediji i dalje čekaju bilo kakvu informaciju. 

12.49. 

Kako javlja reporter "Avaza" s lica mjesta, za sada se ne zna šta je dovelo do novonastale situacije. Novinarima je zabranjem izlazak iz prostorija gdje su smješteni kao i fotografisanje.

12.43.

Drama na VSTV-u: Pozlilo direktoru Sekretarijata Admiru Suljagiću. Pozvana je hitna pomoć, za sada se ne zna hoće li sjednica biti nastavljena.

12.19. 

Već pola sata čeka se na usaglašavanje. Sjednica nije počela.

11.55. 

U toku je usaglašavanje da se utvrdi da li je moguće da se imenuje novo rukovodstvo VSTV-a. Tačnije da se imenuje v.d. predsjednik.

11.39. 

Članica Monika Mijić kazala je da bi najbolje bi bilo da danas izaberu novo rukovodstvo, predsjednika i potpredsjednike.  To je savršeno pravno rješenje rekla je Mijić.

11.38. 

Jadranka Stanišić kazala je da ne želi da učestvuje u nezakonitim odlukama, uprotivnom će napustiti sjednicu.

11.23. 

Duška Bogojević rekla je da ne želi da glasa za nezakonite odluke i da se manipuliše Vijećem.

- Nemojte da ulazimo u sivu zonu i dajte da radimo zakonito - rekla je Bogojević.

11.17. 

Goran Nezirović je istakao da se ne može ništa uraditi dok Tegeltija ne podnese ostavku. Tvrdi da je sve jasno i da se mora glasati oko predloženih zaključaka jer nema ko da potpisuje akte.

11.13. 

- Ne možemo donositi nezakonite odluke. Ne postoji funkcija v.d. predsjednika. O kakvom privremenom rukovodstvu govorimo. Neću da radim mimo propisa niti nezakonito - rekla je Jadranka Stanišić.

11.10.

- Tegeltija mora dati ostavku i deblokirati daljne korake. Moramo naći pravno održivo rješenje, tačnije privremeno rukovodstvo -rekao je Slavo Lakić

11.06.

- Šta je predsjednik VSTV-a. On je ravnopravan član. Imamo mi punopravne članove koji će predložiti potpredsjedniku da preuzme predsjedavanje - rekla je Berina Alihodžić.

10.59.

Goran Nezirović je rekao da Tegeltija mora da podnese ostavku i zakaže sjednicu na kojoj će se birati novo rukovodstvo.

- Vijeće mora nastaviti s radom. Čekaju nas imenovanja. Ne možemo zaključati VSTV-e - rekao je. 

10.54.

Ostavkom predsjednika VSTV-a prestaje mandat i potpredsjednicima - obrazloženje je Pravne službe VSTV-a. Rečeno je da je potrebno riješiti pitanje predsjedavanjem VSTV-a.

10.30.

U toku je pauza. Utvrđuje se kako i kada prestaje mandat predsjedniku i kako će raditi ova institucija nakon ostavke Milana Tegeltije. 

10.20.

Mahmut Švraka rekao je da VSTV-a mora nastaviti rad i naći rješenje, a to je da se umjesto Tegeltije izabere najstariji član koji će rukovoditi.

- Ne možemo sad čekati dva mjeseca. Mora se danas naći rješenje. Ne možemo sad odugovlačiti - rekao je Švraka.

Zakazana je pauza kako bi se utvrdilo kako postupiti u ovoj situaciji.

9.51. 

Goran Nezirović rekao je da ostavkom Tegeltije ne prestaje rad VSTV-a. 

Članica VSTV-a Biljana Simeunović dodala je da se ne mogu birati predstavnici sudova iz RS-a dok Tegeltija ne podnese ostavku.

9.41

Član VSTV Jadranka Stanišić kazala je da ostavka stupa na snagu onda kada je predsjednik podnese u službu Sekretarijata. No, kako je dodala, sjednicu Vijeća može zakazati samo predsjednik VSTV-a. 

- Smatram zato da se ostavka treba ozvaničiti tek nekad u februaru ili možda martu - rekla je Stanišić.

9.15.

U 9 sati u prostorijama Visokog sudskog i tužilačkog vijeće Bosne i Hercegovine počela je redovna sjednica na kojoj bi predsjednik Vijeća Milan Tegeltija trebao zvanično podnijeti ostavku na tu funkciju.

Od 15 članova sjednici prisustvuje 14. Nije prisutan Dragomir Vukoje.

Tegeltija je rekao da je odlučio da podnese ostavku što je, kako je rekao, najavio na konferenciji u Banjoj Luci. 

No, mora se, kako kaže, vidjeti tehnička procedura jer njegovom ostavkom prestaje mandat potpredsjednicima.

- Moja ostavka je izvjesna i čeka da bude predana na protokol Sekretarijatu - rekao je Tegeltija na sjednici.

Dodao je da njegovom ostavkom prestaje mandat i potpredsjednicima ali da se mora vidjeti kada da je podnese danas ili sutra na kraju sjednice.

Imajte na umu da nakon podnošenja ostavke ostaje upražnjeno jedno mjesto u VSTV-u, rekao je Tegeltija.  

- Odlazim iz ove institucije zbog toga što je na površinu izašlo sve ono što su neki mislili da je teorija zavjere ali je tema koja se koliko god pokušala suzbiti izaći na vidjelo. Ja sam svjestan da sam izašao izvan okvira koje ima čelnik VSTV-a. Žao mi je ali to sam uradio svjesno. Rekao sam neke stvari koje ovo društvo mora da čuje. Mišljenja sam da je ova institucija kompromitovana - rekao je Tegeltija tokom svog obraćanja.

On je dodao da je pozvao pojedine članove VSTV-a da podnesu ostavku zajedno s njim. Pozvao je članove Selima Karamehića i Berinu Alihodžić da podnesu ostavku.

Zatražio je ostakvu i Slave Lakića i Gorana Nezirovića.

Napominje kako nije ranije podnio ostavku jer bi u tom slučaju tehnički i prema zakonu bilo nemoguće održati današnju sjednicu.

- Jesam li ikad i od nekog od vas tražio nešto nezakonito, dugo smo sarađivali jesam li imao takve zahtjeve? Ako jesam, recite, ako nisam i to recite - s ovim pitanjem upućenim kolegama je Tegeltija završio obraćanje na današnjoj sjednici.

Nakon obraćanja Tegeltija je napustio salu.

Odluku o ostavci, koju je donio shodno jednom od zaključaka vanredne sjednice VSTV-a od 3. decembra, saopćio je na pres-konferenciji u Banjoj Luci 10. decembra.

Za člana VSTV-a BiH, a potom i za njegovog predsjednika, Tegeltija je imenovan 2014. godine sa pozicije predsjednika Osnovnog suda u Banjoj Luci, dok od 2018. godine teče njegov drugi četverogodišnji mandat na čelu te institucije.

Skinuta je tačka dnevnog reda izbor upražnjenih mjesta članova u VSTV-u.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.