POSJETA

Čeda Jovanović u gradu na Neretvi: Mostar je Bosna u malom

Poručio je da će „Mostar biti kao i Bosna, onakav kakav mora biti, onakav kakav ga pamtimo i onakav kakvog treba da ostavimo svojoj djeci“

Jovanović posjetio Mostar. M. Smajkić

Piše: M. Smajkić

17.12.2020

Čedomir Jovanović, predsjednik LDP-a i savjetnik Željka Komšića danas je iskazao podršku „Koaliciji za Mostar 2020“.

On je na konferenciji za medije DF-a kazao da mu je drago što je postignut dogovor oko održavanja izbora kao i zbog prilike da se Mostar mijenja na normalan način.

- Dolazeći od Sarajeva preko Konjica i Jablanice čovjek zanijemi pred tom ljepotom. A, onda odjednom vas tresne ta stvarnost u lice i shvatite da sve što je lijepo nema veze sa nama. Sve ono što je loše, to je posljedica nas i naših života i sa tim čovjek ne može da se pomiri. Mostar je Bosna u malom, a od sreće Bosne zavisi i sreća moje Srbije - rekao je Jovanović.

Uspostaviti drugačije odnose

Rekao je i kako mu je žao što se u ovakvoj atmosferi održavaju izbori.

- Ali tako je u čitavom regionu i ako negdje stvari treba da se mijenjaju i krenu nabolje, neka to bude ovdje. Ovo je sada najveća prilika. Nisam ja došao ovdje da lajem protiv nacionalista i drugih partija, ali kada sam pogledao tu „Koaliciju za Mostar“, vidio sam ovdje Mostar koga više nema. Treba vjerovati da je moguće opet takvo nešto stvoriti, uspostaviti drugačije međusobne odnose, stvoriti atmosferu u gradu iz koje će iskoračiti neki novi Šantić, letjeti neki novi klinci sa akademije, igrati evropski klubovi, da mi iz Beograda dolazimo ovdje da slavimo jedni sa drugima. Puno je toga što nije lokalno na ovim lokalnim izborima i ne treba gurati stvari pod tepih - kazao je Jovanović.

Naglasio je da na lokalnim izborima u Mostaru treba da dobiju odgovor oni koji su BiH ponižavali prije dva dana.

- Ovdje vrijeme kao da je stalo. Pola grada vam je srušeno. Ja bih želio da se takvo nešto promijeni, a prvi korak u tim promjenama su izbori na kojima Mostarci treba da glasaju. Neka misle na sebe, svoje porodice, djecu. Neka budu i ljuti za sve ono što su proživjeli a što nisu zaslužili. Neka nikoga ne mrze, neka samo vole ovaj grad. Ovaj grad će biti sretan kad ono što je najbolje u njemu, a to su i Srbi, i Hrvati i Bošnjaci budu živjeli sa drugima, pomagali jedni drugima, zajedno rješavali probleme, stali jedni uz druge. Danas to nije slučaj. A svakako, to što se danas dešava ovdje u Mostaru jeste neki putokaz za izbore koji su pred vama za godinu i po, dvije - dodao je Jovanović.

Poručio je da će „Mostar biti kao i Bosna, onakav kakav mora biti, onakav kakav ga pamtimo i onakav kakvog treba da ostavimo svojoj djeci“.


Afera sa ikonom

Osvrnuvši se na aferu sa ikonom, Jovanović je kazao „da je Dodik od sebe napravio Putinovu pudlicu, veću od njegovog šarplaninca, što je dobio u Beogradu“.

- Sramota, bruka za naš narod, bruka za Bosnu, bruka za crkvu, bruka za Lavrova i šta sad od toga, je li mi treba da vodimo detektivske istrage? Zna se odakle je, išli su tamo palikuće da rade ono što su prije toga radile po Bosni i sutra bi opet radili i kod mene u Srbiji i kod vas u Bosni - rekao je Jovanović.

Naglasio je da je region poslije posjete Lavrova gori nego je bio prije toga te kazao kako „Komšiću niko nije komandovao iz neke ambasade da kaže Lavrovu šta misli o tome šta je on Bosni uradio“.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.