REAKCIJA

Magazinović traži hitnu reakciju države: Vratite nacionalni spomenik BiH iz Srbije

On je upozorio da se u Novom Sadu izlaže umjetnička slika Đoke Mazalića, koja je u vlasništvu porodice Mulabdić iz BiH

Magazinović: Traži reakciju. Arhiv

Piše: M. Aš.

18.12.2020

Državni zastupnik Saša Magazinović, povodom aktuelne priče i skandala u vezi s ikonom koju je Milorad Dodik poklonio Sergeju Lavrovu, što je, kako se za sada tvrdi, ukrajinsko blago, upozorio je danas na društvenim mrežama na nacionalno umjetničko blago Bosne i Hercegovine koje je ukradeno i koje se izlaže po Srbiji.

Magazinović je tim povodom uputio otvoreno pismo Ministarstvu kulture Srbije, vlastima u Novom Sadu, ali i Predsjedništvu Bosne i Hercegovine te ministrici vanjskih poslova naše zemlje Biseri Turković.

On je upozorio da se u Novom Sadu izlaže umjetnička slika Đoke Mazalića, koja je u vlasništvu porodice Mulabdić iz BiH, a koja je ukradena i zbog čega je Interpol raspisao potjernicu.

- Svaka čast za zalaganje za ukrajinsko nacionalno blago. Hajde sada isto tako za naše!!! - napisao je na Facebooku Magazinović.

Članovi Predsjedništva i ministrica vanjskih poslova energično su reagovali povodom diplomatskog skandala kada je Dodik poklonio ukrajinsku ikonu ministru Lavrovu. Podržavam. E, hajde sada da se s istom energijom pozabavimo bh. nacionalnim blagom koje se nalazi u Srbiji. Za kojim traga i Interpol.  Pisao sam vlastima Srbije o nacionalnom spomeniku BiH koji treba da se vrati kući, a koji je u međuvremenu “postao” nacionalno blago Srbije. Obavijestio sam o svemu i Predsjedništvo BiH, koje, usput, o ovom slučaju zna već najmanje dvije godine. Do sada bez reakcije. Želim da vjerujem da će sada reagovati!  Opet se bolje brinemo o tuđem nego o svom... - napisao je Magazinović.

❌ PORUKA VLASTIMA U BIH: Svaka cast za zalaganje za ukrajinsko nacionalno blago. Hajde sada isto tako za nase!!! ❌...

Objavljuje Sasa MagazinovicPetak, 18. prosinca 2020.
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.