ANALITIČAR

Dizdarević za "Avaz" o skandalu s ikonom: To što je Dodik uradio je dno dna

Prema riječima Dizdarevića, put ikone vjerovatno vodi do srpskih dobrovoljaca koji su ratovali u Ukrajini

Zlatko Dizdarević: BiH je dotakla dno. Arhiv

Piše: D. H.

19.12.2020

Ikona stara 300 godina koju je ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu poklonio predsedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, bit će vraćena poklonodavcu, saopštilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

U izjavi za „Avaz“, vanjskopolitički analitičar Zlatko Dizdarević ističe da je ova odluka ruske države pametna i ozbiljna.

- Rusija je priznala da je u pitanju skandal i podmetnuta priča. Ne žele da učestvuju u tome i to je za mene, bez obzira šta inače mislio o Rusima ili Amerikancima, gest ozbiljne politike.

Dizdarević navodi da je s druge strane Dodik Bosni i Hercegovini priredio veliku političku bruku.

- To što je Dodik uradio je dno dna. To je klasični fakinski kriminal, ističe Dizdarević.

Na pitanje koliku štetu ovaj potez može nanijeti našoj zemlji, Dizdarević smatra da je po tom pitanju BiH već odavno na dnu.

- Mi smo već s našim liderima dostigli takve dubine srama i propasti da ja ne vidim da nas išta više može ukopati dublje nego što smo ukopani. Što je najžalosnije, ovo je samo skandal koji je u rangu još niza drugih skandala i još gorih skandala, ali evo, ovaj je medijski zanimljiv, ali to je čisti kriminal kao što je još i hiljadu drugih stvari čisti kriminal. Ja mislim da smo se mi raspali do te mjere da ja ne vidim kakav mi više skandal možemo da doživimo pa da se iznenadimo, smatra Dizdarević. 

Prema riječima Dizdarevića, put ikone vjerovatno vodi do srpskih dobrovoljaca koji su ratovali u Ukrajini.

- Neko od tipova iz RS ili Srbije koji su išli i ratovali u Ukrajini je vjerovato ukrao taj artefakt i donio ovamo. Kako je on došao do Dodika je druga priča. Ikona je očigledno ukradena, a mogla je biti ukradena jedino uoči ratnog haosa kao što se kod nas iz Bosne i Hercegovine kralo ko je šta stigao za vrijeme za rata.

- Ovo je stvar za policiju, ovo je skandal za istražne organe i nevjerovatno je da Dodik riječ nije rekao o svemu, a bilo bi minum normalno da je nešto rekao, makar i slagao, očigledno je u pitanju nešto u pozadini što ta šutnja samo podgrijava i dalje. Rusi su napravili jedini logičan potez koji je jedna ozbiljna država mogla napraviti, ističe Dizdarević.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.