PRENOSIMO

"Associated Press": Prljavi zrak u Sarajevu je hronični problem

Smog je opasan za djecu, a korona za starije ljude ...

Sarajevo prekriveno smogom i maglom. AP

Fu. M. / AP

21.12.2020

Dolaskom hladnog i maglovitog zimskog vremena, istočna Evropa suočena je s još jednom zdravstvenom opasnošću, pored pandemije COVID-19, i opasnim zagađenjem zraka, piše agencija "Associated Press" (AP).

Zemlje poput BiH i Srbije na Balkanu, pa čak i države Evropske unije Poljska i Hrvatska, tradicionalno izvještavaju o visokim nivoima opasnog zagađenja od grijanja u zimskim mjesecima.

- Ujedinjeni narodi upozoravali su prethodnih godina da se ljudi u svim većim gradovima zapadnog Balkana suočavaju s alarmantnim nivoima zagađenja zraka koje smanjuju životni vijek. Ove godine problem je povezan s visokim infekcijama COVID-19 - piše AP.

Sarajevo pod maglom. AP

Dnevno su zabilježene hiljade novih slučajeva u većini zemalja u regiji. Bolnice su praktički pune, a mnogi odjeli za liječenje drugih bolesti ili hroničnih bolesti pretvoreni su u odjele za COVID-19, što je zdravstvene sisteme u bivšim komunističkim državama približilo prijelomnoj tački.

- Ovaj pritisak imamo s dvije strane, jedne (od virusa), a druge zbog zagađenog zraka - rekao je Igor Spaić, stanovnik Sarajeva, grada koji je jedan od najzagađenijih gradova u Evropi.

- Smog je opasan za djecu, a korona za starije ljude ... ovdje je velik pritisak na ljude i njihove živote - dodao je Spaić.

Sarajevo je u četvrtak bilo obavijeno gustim smogom, jer su vlasti upozorile rizične grupe da smanje aktivnosti i poručile školama da zadrže djecu unutra.

Prljavi zrak hronični je problem u Sarajevu, smještenom u uskoj dolini okruženoj planinama, i ima nekoliko mjera protiv zagađenja. Grad ima oko 270.000 stanovnika u centralnoj zoni i 413 000 u širem području.

Sarajevo pod maglom. AP

Bosna, i veći dio Balkana, uglavnom se oslanja na ugljen za grijanje. Divovskim elektranama iz socijalizma u Bosni, Srbiji i na Kosovu nedostaju moderne mjere zaštite okoliša, a građani griju domove jeftinim ugljenom.

Uz to, upotreba starih vozila koja vrlo zagađuju okoliš raširena je u siromašnoj regiji koja je devedesetih prošla kroz razorne ratove. Loše arhitektonsko planiranje u Sarajevu i Beogradu ostavilo je prenaseljene gradove blokiranim protokom zraka i malo zelenih površina.

Vlasti u Sarajevu rekle su da će vremenska prognoza bez vjetra sljedećih dana vjerovatno povećati nezdrave tvari u zraku. Gradski zavod za javno zdravstvo pozvao je na mjere poput smanjenja temperature grijanja radi smanjenja potrošnje ugljena, ekološki prihvatljivijih gradskih prijevoznih sredstava i većeg čišćenja ulica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.