TOMISLAVGRAD

Tri osobe zatečene u ilegalnom iskopavanju arheološkog nalazišta

Izlaskom na teren policija je u vozilu Nissan, bh. registarskih oznaka, zatekla 47-godišnjeg S. M. i 52- godišnjeg J. D. iz Ljubuškog te 22-godišnjeg D. M. iz Metkovića

Pronađen je i određen broj iskopanih arheoloških predmeta. FENA

A. Č. / Fena

22.12.2020

Policijski službenici PU Tomislavgrad u saradnji s arheologom i kustosom Franjevačkog muzeja "Fra Jozo Križić" Stipanom Dilberom jučer su obavili uviđaj na devastiranom arheološkom lokalitetu Lib, koje se nalazi blizu Tomislavgrada. 

Kako je za Fenu kazao portparol MUP-a HNK Ivica Vrdoljak, policija je u nedjelju dobila dojavu da nepoznate osobe obavljaju ilegalno iskapanje na lokalitetu Lib, koje se nalazi na privremenoj listi nacionalnih spomenika BiH. 

Izlaskom na teren policija je u vozilu Nissan, bh. registarskih oznaka, zatekla 47-godišnjeg S. M. i 52- godišnjeg J. D. iz Ljubuškog te 22-godišnjeg D. M. iz Metkovića

Pronađen je i određen broj iskopanih arheoloških predmeta. 

- Osobe su pozvane u službene prostorije PU Tomislavgrad, gdje su ispitane u svojstvu osumnjičenika na okolnosti kaznenog djela "nedozvoljeno obavljanje istraživačkih radova i prisvajanje spomenika kulture" uz izdanu potvrdu o privremeno oduzimanju predmeta koji se mogu dovesti u vezu s izvršenjem kaznenog djela - kazao je Vrdoljak. 

Kustos Stipan Dilber kazao je Feni da pronađeni predmeti potječu iz rimskog perioda i od neprocjenjive su vrijednosti za duvanjsku kulturnu baštinu. 

- Ovim njihovim činom urađena je devastacija lokaliteta te je uništena kulturna povijesna baština, a pronađeni predmeti vjerojatno su bili namijenjeni ilegalnom tržištu - kazao je Dilber.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.