MIGRANTSKA KRIZA

Mještani Blažuja za sutra pripremaju masovan protest

Na početku smo prevareni kada su nam rekli da će migrante smjestiti u Hadžiće, a preko noći su ih doveli ovdje, rekao Hajdarević

Blažuj: U kampu oko 3.000 migranata. Arhiv

A. Čengić / Srna

26.12.2020

Mještani sarajevskog naselja Blažuj za sutra pripremaju masovan protest kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog prisustva migranata i upozorili nadležne institucije na lošu sigurnosnu situaciju, potvrdio je Srni predsjednik Vijeća mjesne zajednice Blažuj Salih Hajdarević.

Hajdarević je rekao da zbog dešavanja u Bihaću građani strahuju da bi migranti iz Unsko-sanskog kantona mogli doći u Blažuj i pogoršati ionako lošu sigurnosnu situaciju. 

- Na početku smo prevareni kada su nam rekli da će migrante smjestiti u Hadžiće, a preko noći su ih doveli ovdje tako da je narod ovdje isprepadan i s pravom sumnjaju da bi svi migranti iz Bihaća mogli doći u Blažuj - dodao je Hajdarević.

Naveo je da, prema procjenama, u Blažuju ima oko 3.000 migranata, ali da nadležni i odgovorni nemaju tačnu evidenciju, jer migranti konstantno odlaze i dolaze.

Hajdarević je pojasnio da u migrantskom kampu u bivšoj kasarni imaju dva sporedna, ilegalna ulaza, pa veliki broj migranata izbjegava glavnu kapiju i u kamp ulaze ilegalno. 

Mještani ovog sarajevskog naselja okupili su se i prije dva dana, ali u manjem broju, da bi upozorili na lošu sigurnosnu situaciju koja traje više od godinu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.