PANDEMIJA

Slavlja izazivaju novi val zaraze?

Hoće li Nova godina produbiti korona krizu

Nema javnih, ali će biti tajnih derneka. ILUSTRACIJA

Piše: E. D. A.

27.12.2020

Nekoliko je dana do kraja ove teške 2020. godine, a pandemija koronavirusa ne posustaje. Ljekari i vlasti upozoravaju građane da se tokom praznika moraju pridržavati epidemioloških mjera. U suprotnom, već za dvije do tri sedmice može se očekivati novi val i povećanje broja zaraženih.

Okupljanja tokom novogodišnjih praznika su zabranjena, rad ugostiteljskih objekta, također, otkazano je i ono što je bilo najavljeno.

Centar regije

Iz Federalnog kriznog štaba su s policijom i inspekcijom dogovorili mjere koje će se provoditi za novogodišnje praznike. Akcent će biti na ugostiteljskim objektima na planinama. Iako zvaničnog dočeka nema, privatni derneci uveliko se zakazuju, a portali su puni oglasa u kojima se iznajmljuju stanovi i vikendice za novogodišnje slavlje.

Pitali smo poznate Bosance i Hercegovce gdje će i na koji način dočekati 2021. godinu.

- Ova 2020. je, po mnogo čemu, za zaborav. Novu godinu ću dočekati porodično, u svom domu. Apeliram na građane da čuvaju sebe i druge, da nam svima 2021. bude bolja, sigurnija i prosperitetnija - rekao je Nihad Čolpa, zastupnik u Parlamentu FBiH.

U Sarajevu, u krugu porodice, bit će i ministar unutrašnjih poslova FBiH Aljoša Čampara.

- I prije koronavirusa volio sam Novu godinu dočekivati u svom gradu, posebno posljednjih nekoliko godina, kada je gradonačelnik Abdulah Skaka pravio izvanredne dočeke i kada je naš grad bio centar regije - kazao je Čampara.

Poznati bh. ljekar Bakir Nakaš kaže da je kod kuće najljepše.

- Bili smo malo pretjerali unazad desetak godina. Bilo je značajno da budemo viđeni u kafanama i restoranima, u inozemstvu, pa se i draž porodičnog okupljanja izgubila. Možda je ova korona i poruka da budemo bliži, da budemo zajedno - istakao je Nakaš.

Ambasador BiH u Norveškoj Nedim Makarević posljednjih pet novih godina dočekivao je u Sarajevu, uz velike koncerte na otvorenom.

- Pošto su sve opcije sada otkazane, ovu Novu godinu dočekat ću s roditeljima u Tuzli ili će oni doći meni u Sarajevo - kazao nam je Makarević. 

Predsjednik Evropskog pokreta u BiH Predrag Praštalo 2021. će dočekati s majkom u Zavidovićima, kako kaže, da pokušaju nadoknaditi vrijeme koje joj ranije nije mogao posvetiti. 

Posebne okolnosti

Prvi put Novu godinu sa svojom suprugom će čekati predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH Nedžad Bičo.

- Ove godine sam malo počastvovan, a ranije nisam bio jer nisam bio oženjen - kroz smijeh govori Bičo. 

Naš fudbalski stručnjak i selektor reprezentacije Crne Gore Faruk Hadžibegić Novu godinu ću dočekati u krugu porodice u rodnom gradu, a iz pariskog doma jučer je krenuo automobilom prema Sarajevu.

- Supruga, kćerka i unuka će u Sarajevo doći avionom, a ja sam zbog stvari, odnosno naših kofera, morao na put autom - rekao je Hadžibegić.

U posebnim okolnostima, bez planiranih nastupa, praznike će provesti i estradne zvijezde.

- Samo da ostanemo pri pameti i da sačuvamo zdravlje, a o slavljima sada nije vrijeme da razmišljamo. Bit ću kod kuće s djecom. Želim nam svima da ova godina prođe kao da nije ni postojala i da u narednoj počnemo živjeti život dostojan ljudskog bića - poručila je Hanka Paldum.

Nikšić: 2020. ne zaslužuje ispraćaj

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić novogodišnje praznike provest će kod kuće u Konjicu.

- Zbog pandemije, ograničenja i policijskog sata, ali i činjenice da se supruga i ja još oporavljamo od korone, Novu godinu ćemo dočekati kod kuće. Moguće da odemo kod nekog od prijatelja ili da oni dođu kod nas. Ova 2020. ne zaslužuje nikakav ispraćaj, samo da ostane iza nas. Najteže nam pada što već jako dugo nismo vidjeli unuka, osim na videopozivu. Nadam se da će 2021. biti puno bolja - kaže Nikšić.

Konjević, Gljiva, Hari Mata Hari...

  • Hari Mata Hari: - Ja ću ovu Novu godinu dočekati kod kuće. Gdje drugo mogu dočekati u ovakvim okolnostima? 
  • Šerif Konjević: - Bit ću s porodicom u svojoj kući. Doći će mi neki dragi prijatelji i lijepo ćemo se provesti.
  • Nazif Gljiva: - Nigdje ne planiram ići. Bit ću kod kuće s porodicom. Nikoga nismo zvali, ipak moramo zaštititi sebe i sve oko nas.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.