SJEDNICE

Skupština: Kanton Sarajevo ide na privremeno finansiranje

Ranije je najavljeno da će se danas razmatrati uvođenje privremenog finansiranja

Skupština Kantona Sarajevo. Arhiv

Piše: F. Mustafić

29.12.2020

Danas se održava 14. hitna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo u online formatu.

Ranije je najavljeno da će se danas razmatrati uvođenje privremenog finansiranja. To podrazumijeva razmatranje privremenog finansiranja budžeta Kantona Sarajevo, Zavoda zdravstvenog osiguravanja i Službe za zapošljavanje.

Zastupnik Naroda i Pravde (NiP) Elmedin Konaković predložio je sljedeći dnevni red:

- Uvođenje privremenog finansiranja KS, zatim privremenog finansiranja Zavoda zdravstvenog osiguravanja i Službe za zapošljavanje. Zaljučak o produživanju moratorija o zapošljavanju u Skupštini Kantona Sarajevo.

Zastupnici su jednoglasno usvojili odluku o privremenom finansiranju Kantona Sarajevo.

Elvedin Okerić. Printscreen

- Žao mi je što radimo online, iako je situacija u KS dosta bolja. Kada ste glasali da razdvojite ministarstva, u slučaju privremenog finansiranja, ne mogu se finansirati uposlenici novih ministarstava. Oni neće moći biti finansirani iz budžeta – kazao je zastupnik SDA Haris Zahiragić.


Zavod Zdravstvenog osiguranja

Zastupnici su također, nakon kraće diskusije, usvojili i odluku o privremenom finansiranju Zavoda zdravstvenog osiguranja.

Bez diskusije donesena je odluka i o privremenom finansiranju Službe za zapošljavanje KS. I ova tačka donesena je jednoglasno.

Prijedlog odluke o izmjeni odluke o osnivanju JU Porodično savjetovalište također je  podržana.

Kvalitet zraka u KS

Zastupnici su također raspravljali i o informacija o kvalitetu zraka na području Kantona Sarajevo.

- Kvalitet zraka na današnji dan u KS u odnosu na stanje od prošle godine je mnogo bolji - rekao je ministar Faruk Kapidžić dodajući da je malo vremena da bi se pripremila ova tačka dnevnog reda.

Skupština KS ranije je donijela odluku da na svakoj sjednici raspravlja o kvalitetu zraka u Kantonu, upozorili su pojedini zastupnici.

Danas je predloženo i da zastupnici o kvaliteti zraka, kada bude i spremna tačka dnevnog reda, raspravljaju na narednoj sjednici koja je zakazana 5. januara.

- Mi danas nemamo apsolutnu nikakvu informaciju o kvalitetu zraka u KS, iako bi to ministarstvo trebalo znati jer se svaki dan time bavi - rekao je zastupnik Vibor Handžić.




Elmedin Konaković. Printscreen

Zastupnici su također raspravljali i o stipendiranju samofinansirajućih studenata, a koji imaju prosjek 8 i iznad.

- Pokušavamo pronaći način da ove studente ohrabrimo i pronađemo im mogućnost da ih država finansira - kazao je zastupnik Damir Marjanović, koji je i predložio ovu tačku dnevnog reda.


O produženju moratorija u KS

Tačka dnevnog reda na današnjoj sjednici je i zaključak o produženju moratorija o zapošljavanju u KS.

- Nisam vidio prijedlog zaključka. Kada je riječ o Zavodu za zapošljavanje, vrlo je važno da se nastave projekti ovog zavoda. Gorući problem je zapošljavanje u Gerontološkom centru. Traži se zapošljavanje. Znamo  da je tamo jako teška situacija. Mislim da bi iz ovog zaključka trebalo isključiti ovakve institucije - rekao je Zvonko Marić (SBB) dodajući da su u istom problemu i institucije kulture koje ne mogu potpisati nikakve ugovore o radu. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.