REAKCIJA NA IZJAVE

Osmanović: Dodik i ja smo u Hagu svjedočili o etničkom čišćenju Banje Luke

Svaki Bosanac i Hercegovac itekako ima šta da traži u Banjoj Luci, bez obzira šta kaže Dodik

N. Ajnadžić
  • Osmanović reagirao na Dodikove izjave

    Osmanović reagirao na Dodikove izjave

    Foto: Avaz


Šef Kluba zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Adil Osmanović osvrnuo se na izjavu člana Predsjedništva BiH, Milorada Dodika da je Banja Luka "srpski grad", jer tu žive uglavnom Srbi.

- Banja Luka je bosanskohercegovački grad, grad svih njegovih stanovnika, bez obzira na etničku pripadnost. Možda Dodik i vlasti RS tako ne misle, ali tako je odvajkada bilo i tako ponovo mora biti. I svaki Bosanac i Hercegovac itekako ima šta da traži u Banjoj Luci, bez obzira šta kaže Dodik - istakao je Osmanović.

Sistematskim nasiljem protjerali Bošnjake i Hrvate

Dodaje da Dodikova tvrdnja da trenutno u Banja Luci žive samo Srbi još jednom potvrđuje odsustvo elementarne pristojnosti.

- Unatoč sistemskom progonu, u Banjoj Luci i danas žive Bošnjaci i Hrvati i drugi, a Dodik se ponaša kao da ih nema. Po njegovoj logici, Banja Luka ne pripada Banjalučanima čiji preci su osnovali grad i čije porodice žive tu stoljećima, samo zato što su Jevreji, Bošnjaci ili Hrvati. Istina je ipak da Srbi danas potpuno demografski dominiraju u Banjoj Luci, za razliku od prijeratnog stanja. Ali razlog tome je što su vlasti RS na čelu sa Radovanom Karadžićem sistematskim nasiljem protjerale Bošnjake i Hrvate iz Banje Luke. Na koncu, u procesu protiv Radoslava Brđanina smo o tome pred Haškim tribunalom svjedočili i ja i gospodin Dodik - navodi Osmanović.

Nesrpsko stanovništvo da se fizički likvidira

Predsjednik SNSD-a je, kako kaže Osmanović, svjedočio o nasilništvu SOS jedinica Nenada Stevandića u Banjoj Luci, kao i o pozivima Dragana Kalinića da se nesrpsko stanovništvo fizički likvidira.

- Svako može pročitati presudu Brđaninu i uvjeriti se da je ona utemeljena na Dodikovim iskazima. O tome kakav je Dodik prevrtljivac dovoljno govori činjenica da je istog tog Kalinića, kojeg je ocrnio u Hagu, sada zaposlio kao svog savjetnika - zaključuje Osmanović.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na