VSTV

Završne riječi pred disciplinskom komisijom u postupku protiv Dalide Burzić

Tužilac traži adekvatne mjere zbog neispravnog postupanja Burzić, odbrana ocijenila da navodi iz tužbe uopće nisu dokazani.

Burzić se stavlja na teret kršenje obaveza. Sud BiH

A. J. / Birn

6.1.2021

Pred Prvostepenom disciplinskom komisijom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine iznesene su završne riječi u postupku u kojem se disciplinskom tužbom Burzić stavlja na teret kršenje obaveza. Prema tužbi, ona je nezakonito zahtijevala optuživanje dvojice političara – Semira Efendića i Elmedina Konakovića, piše Birn.


Disciplinski tužilac Mirza Hadžiomerović je kazao da je tokom postupka utvrđeno da je Burzić 2018. izdala uputu da se za saobraćajnu nesreću u kojoj je jedno lice poginulo optuži Efendić, a da prethodno nisu bili prikupljeni ključni dokazi.


Hadžiomerović je rekao da Efendić tada nije bio osumnjičen, nego tek prijavljen, i da su tek nakon upute tadašnje glavne tužiteljice stigli nalazi obducenta i vještaka za saobraćaj.



Istraga trajala dvije godine

On je istakao da se prije toga nije moglo utvrditi ni postojanje osnovane sumnje. Tužilac se pozvao i na mišljenje Federalnog tužilaštva da je uputa bila preuranjena.


Ocijenio je dokazanim i navode da je Burzić tražila da se procesuira Konaković, podsjetivši da je kantonalni tužilac Sanjin Bogunić kazao da nije bio čest slučaj "da se ide na osobu". Hadžiomerović je napomenuo da su kantonalni tužioci izjavili da “procesuirati” podrazumijeva pokretanje krivičnog postupka.


Prema njegovim riječima, cilj je bio da se procesuira Konaković i da je unaprijed bio donesen sud.


- Ako se unaprijed traži da se procesuira, onda se postupa s predrasudom - rekao je Hadžiomerović.


Ocijenivši da su navodi disciplinske tužbe podnesene u avgustu 2020. dokazani, on je zatražio da budu izrečene odgovarajuće mjere Burzić, koja je sada sudija Suda BiH.


S druge strane, Odbrana je predložila da se tužba odbaci, jer njeni navodi uopšte nisu dokazani. Pravna zastupnica Vasvija Vidović kazala je da je u protekloj godini po drugi put pokrenut disciplinski postupak protiv Burzić, tužiteljice koja je pohvaljivana i nagrađivana od međunarodnih subjekata za borbu protiv korupcije.


U slučaju saobraćajne nesreće, kako je navela Vidović, pet mjeseci nije otvorena istraga. Rekla je da se od 17. marta do 7. avgusta 2018. nije dogodilo ništa osim izdavanja naredbi i da je Burzić to primijetila i izdala uputu da se to završi, da se vrši nadzor i optuži.


Prema Vidović, uputa Burzić nije bila obavezujuća. Navela je da Federalno tužilaštvo nije pregledalo potrebne upisnike i pravilnike prilikom donošenja svog mišljenja.


Zastupnica je napomenula da je Efendić na kraju optužen i da je u ovom predmetu, koji je činjenično jednostavan, istraga trajala dvije godine.


Vidović se osvrnula i na dokument Ujedinjenih nacija (UN) koji ukazuje da je potrebno posvetiti pažnju u rasvjetljavanju djela koja počine nosioci javnih funkcija.

Bez posljedica

Kako je Vidović istakla, ni u slučaju Efendića, kao ni Konakovića, nisu nastale nikakve posljedice. Navela je da je Burzić zahtijevala da se procesuiraju predmeti koji su stajali u ladicama.


- Ništa nije bilo neobično da se procesuira Elmedin Konaković, koji je imao sedam krivičnih prijava od 2014. godine - kazala je Vidović, dodavši da "procesuirati" znači "staviti u proces".


Ona je rekla da, "nažalost", tužilac Bogunić nije govorio istinu kada je tokom svjedočenja kazao da nije znao za sedam prijava, jer je tokom postupka drugačije utvrđeno.


Zastupnica je napomenula da je 2018. došlo do obustave dvije istrage protiv Konakovića.


Tročlana Prvostepena komisija, kojom predsjedava Željka Radović, donijeće odluku naknadno, piše Birn.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.