DOM NARODA FBIH

Odobren Prijedlog zakona kojim treba urediti finansiranje Grada Mostara u 2021. godini

Odobren Zakon o izmjenama i dopunama zakona o unutrašnjem platnom prometu FBiH

Dom naroda: Nije izglasan ključni amandman. Fena

Piše: F. K.

11.1.2021

Prijedlog zakona kojim treba urediti finansiranje Grada Mostara u 2021. godini odobren je većinom glasova na današnjoj sjednici Doma naroda FBiH. Međutim, zakon zasad ne može stupiti na snagu iako je prijedlog odobren i u Predstavničkom domu na sjednici održanoj pred Novu godinu. Uzrok je što oba nivoa nisu prihvatila ovaj akt u istom tekstu, a to je neophodno. 

Predstavnički dom je, naime, uz zakon izglasao i amandman koji mijenja prvobitno predloženu varijantu, ali to nije učinio danas i Dom naroda. Stoga će eventualni konačni tekst morati u proceduru usuglašavanja. 

Konstituiranje novog saziva

Izglasani amandman u Predstavničkom domu, naime, suštinski se razlikuje jer bi izmijenio način dosadašnjeg finansiranja Mostara nakon što su u tom gradu provedeni lokalni izbori poslije niza godina.

Dok Mostarci nisu dobili u decembru 2020. godine ponovnu mogućnost izbora, godinama dosad su oba doma Federalnog parlamenta, na prijedlog Vlade FBiH, odobravala varijantu ovog zakona u formi da gradonačelnik proglašava gradski budžet, u nedostatku gradskog vijeća. Amandmanom Predstavničkog doma, budžetska nadležnost data je ponovno Gradskom vijeću, a do konstituiranja novog saziva, predviđena je mogućnost donošenja odluke o privremenom finansiranju.

Dom naroda Parlamenta odobrio je danas, kao i Predstavnički dom oktobra prošle godine, Zakon o izmjenama i dopunama zakona o unutrašnjem platnom prometu FBiH.

Federalna ministrica finansija Jelka Milićević prethodno je delegatima primarno obrazložila da je ovim zakonom predviđena uspostava registra računa fizičkih osoba, što će činiti Finansijsko-informatička agencija (FIA).



Razvoja bezgotovinskih plaćanja

Registar neće sadržavati podatke o stanju i prometu po računima niti će podaci biti javno dostupni jer se na njih primjenjuju propisi kojima se uređuje poslovna tajna i zaštita ličnih podataka.  


Ovim zakonom se stvaraju i uvjeti da konkurencija među bankama i kartičnim sistemima dovede do bržeg razvoja bezgotovinskih plaćanja, navedeno je također iz Federalne vlade kao službenog predlagača

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.