ZIMA U SARAJEVU

Veliki minusi znali su Miljacku okovati ledom

Interesantno je da mnogi pamte zimu iz davne 1789. godine

Rijeka Miljacka: Zbog studeni znala je polediti. Avaz

Piše: A. Nalo

14.1.2021

Mladi meteorolog Nedim Sladić u svojoj prognozi, koju je objavio na društvenim mrežama, najavio je da nas u narednom periodu očekuju ledeni dani.

U centralnim i istočnim područjima temperatura neće prelaziti 0 stepeni ni tokom najtoplijeg dijela dana. Ipak, najniže temperature očekuju se u danima vikenda.

Najveće studeni

Za područje Sarajeva to nije ništa neuobičajeno, kazao je u izjavi za „Dnevni avaz“ poznati arhitekta i dobar poznavalac grada Mufid Garibija.

Prema njegovim riječima, nekada je zbog veliki minusa znala polediti Miljacka. To se dešavalo kada su najveće studeni jer je naša kotlina okružena planinama i zato što je je nadmorska visina Sarajeva viša od 500 metara.

jbrži tok

- Stari su mi pričali da je u Sarajevu i ranije bilo jakih hladnoća. Trajale su po sedmicu. Međutim, interesantno je to da mnogi pamte onu zimu iz davne 1789. godine kada je do 10. januara bila studen koja je trajala čak 20 dana.

Tada su zaledili vodopadi, a poledila je čak i Miljacka kod Isa-begovih mlinova, današnje Darive, iako je tu njen tok bio najbrži – ispričao nam je Garibija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.