POREZNA UPRAVA

Isović: Pad prihoda u odnosu na prošlu godinu

Isović je ocijenio da je godina bila teška u političkom, ekonomskom i pandemijskom smislu

Šerif Isović. Agencije

A. Ka. / Fena

14.1.2021

Direktor Porezne uprave FBiH Šerif Isović izjavio je danas da je pad prihoda u odnosu na prošlu godinu bio 2,8 posto.  

On je ocijenio da taj pad značajan, ali da nije toliki u odnosu na pad naplate indirektnih prihoda. Pad u Sarajevo je 3,2 posto i idalje je Kanton Sarajevo najviše uplatio direktnih poreza. Najmanje je uplatio Posavski kanton.

Isović je ocijenio da je godina bila teška u političkom, ekonomskom i pandemijskom smislu.

Pad naplate je 157 miliona KM u odnosu na 2019.

Precizirao je da je u strukturi javnih prihoda najviše naplaćeno doprinosa na plate u iznosu 3,64 milijarde KM, te poreza na dohodak i dobit u iznosu 355 miliona KM.

- Pad naplate doprinosa kojim se finansiraju penzije i zdravstvo je bio manji od jedan posto, što je uspjeh u ovakvom političkom i ekonomskom okruženju - rekao je Isović  i dodao:

- U Tuzlanskom kantonu u 2020. naplata je povećana za dva posto, zbog naplate određenih zaostalih obaveza, dok je najveći pad zabilježen u Zeničko-dobojskom i Hercegovačko-neretvanskom s nešto više od šest posto - pojasnio je Isović. 

Naglasio je da je Uprava u 2020. izvršila više od 5.600 kontrola u kojima je otkriveno više od 183 miliona KM poreznih obaveza koje nisu plaćene, zbog čega su izrečene kazne u ukupnom iznosu od 5,97 miliona KM za 3.095 obveznika. 

- Također, bili smo prinuđeni podnijeti 40 izvještaja o počinjenju krivičnog djela utaje poreza s procijenjenim vrijednosti utaje većom od 5,6 miliona KM - potcrtao je Isović.

Dodao je da je prispjeli dug po osnovu poreznih obaveza prešao tri milijarde KM, te da će taj dug bez određenih sistemskih rješenja neminovno rasti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.