BAZA U BUTMIRU

Generalmajor Aleksander Placer preuzeo dužnost komandanta EUFOR-a

Najavio je da će EUFOR pod njegovom komandom zadržati bliske veze s institucijama u BiH koje pružaju sigurnost, a naročito s Oružanim snagama BiH

A. J. / Fena

Sa svečane primopredaje

Foto: Fena


Generalmajor Aleksander Placer (Alexander Platzer) novi je komandant misije EUFOR-a u Bosni i Hercegovini, a na tom mjestu naslijedio je generalmajora Rajnharda Trišaka (Reinhard Trischak).

Svečana primopredaja dužnosti obavljena je danas u Bazi Butmir.

Placer je izrazio zadovoljstvo preuzimanjem dužnosti te poručio da je EUFOR strateško sredstvo Evropske unije i da ima stabilizirajući utjecaj na region.

- Velika mi je čast preuzeti z vojnim elementom Evropske unije u Bosni i Hercegovini. Još mnogo toga ima za uraditi i unaprijed se radujem suočavanju s izazovima i kompleksnim pitanjima koja me očekuju pri izvršavanju mandata koje nam je dalo Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija - rekao je Placer.

Najavio je da će EUFOR pod njegovom komandom zadržati bliske veze s institucijama u BiH koje pružaju sigurnost, a naročito s Oružanim snagama BiH kako bi se obezbijedilo sigurno i stabilno okruženja za sve.

- Tijesno ću sarađivati sa vlastima BiH kako bi se napredovalo do prihvatljivog krajnjeg stanja u skladu s mandatom Vijeća sigurnosti UN. Generalmajor Rajnhard Trišak je postavio visoke standarde u saradnji s domaćim i međunarodnim političarima, a ja ću dati sve od sebe da nadogradim odlične rezultate mojih prethodnika i nastavim s naporima da se postigne prihvatljivo konačno stanje situacije u okviru našeg mandata i olakša put BiH ka integraciji u Evropsku uniju - poručio je Placer.

Odlazeći zapovjednik EUFOR-a Trišhak je naglasio da su uprkos izazovima i teškoćama postignuti zacrtani ciljevi.

- Moj cilj je bio pružiti podršku u provođenju sveobuhvatne strategije EU za BiH, osigurati sigurno i stabilno okruženje i nastaviti izvoditi kombinovanu i kolektivnu obuku, te vježbe sa Oružanim snagama BiH - rekao je Trišak.

Poručio je da su Oružane snage BiH jedna od instutucija koja uživa najviše povjerenje u državi.

Trišak je EUFOR u BiH vodio od juna 2019. godine i bio zadužen za neprekidnu podršku operacije sigurnom i stabilnom okruženju u BiH. Pod njegovim rukovođenjem EUFOR-ova operacija "Althea" je u decembru 2019. obilježila 15 godina saradnje u osiguranju stabilnosti, sigurnosti i napretka.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na