POGLED IZ OPOZICIJE

Kazaz: Vlast i klijentelistička rulja kradu nam posljednji novac

Vlast koja normalizira smrt puni je dokaz stepena našeg mentalnog ropstva u političkom kavezu koji zovemo domovina

Enver Kazaz. Arhiv

Piše: Enver Kazaz

23.1.2021

Ključno političko pitanje danas u BiH nije ustavna kriza, niti ona ekonomska, niti je vezano za izborni sistem u kojem se, kao što su zorno pokazali nedavni izbori u Mostaru, bezmjerno krade, nije ni ogromna nezaposlenost, niti siromaštvo, niti je vezano za Dodikovu aferu „Ikona“, ni za promjenu vlasti u Bijeloj kući, gdje je jednog američkog predsjednika na ivici političkog ludila zamijenio predsjednik koji je već prvim potezima stabilizirao SAD i vratio tu zemlju u rješavanje ključnih problema savremenog svijeta.


Ruka u džepu

Oko navedenih pitanja vrti se medijska pažnja, a vlastodršci poput Željka Komšića ili Milorada Dodika vrlo pragmatično je usmjeravaju na njih. O tim pitanjima otvaraju se politički sukobi, a BiH od Dejtona do danas grca i guši se u istoj vrsti političke manipulacije, bez šanse da se manipulativni tip nacionalističkih vlastodržaca svrgne s vlasti na legalan način – izborima.

Jer, oni na izborima kradu, a ta krađa otvara šansu za nove u sistemu u kojem se, figurativno rečeno, svaki građanin budi s rukom nekog od vlastodržaca u vlastitom džepu iz kojeg vlast i njena klijentistička rulja kradu posljednji preostali novac.

Ispod tih medijskih manipulacija u kojima se npr. Džo Bajden (Joe Biden) priziva kao novi spasitelj BiH, naročito one građanske, ili se tvrdi da ukradena ikona nije to, nego vlasništvo anonimne porodice, traje proces normalizacije smrti koji razotkriva svu bijedu bosanskohercegovačkih vlastodržačkih hulja.


Komšićeva partijica

Taj proces sržno određuje naše egzistencije već gotovo godinu, otkako je koronavirus počeo ubijati u čitavom svijetu, a smrt se iz metafizičkog ili tragičnog čina pretvorila u puki svakodnevni statistički podatak. No, ona nije u visoko razvijenom svijetu normalizirana kao u BiH. Taj se svijet nakon početnog šoka od virusa opravlja sporo, ali sigurno, dok se ovdje u trouglu Sarajevo – Mostar – Banja Luka, gdje stoluju tri nacionalistička lidera uz dodatak Komšićeve partijice, umjesto borbe sa smrću, zbiva nova manipulacija. 

Naime, BiH nije poduzela nijedan korak kako bi nabavila vakcine protiv COVID-19 izvan međunarodnih organizacija kao što je COVAX mehanizam. Niti jedan korak. Zemlje susjedstva već uveliko vakcinišu svoje stanovništvo. I one su uključene u COVAX mehanizam, ali nisu čekale da samo od njega dobiju vakcine, nego su otvorile direktne pregovore s proizvođačima vakcina i počele imunizaciju stanovništva. A to znači da za naše i zdravlje naših bližnjih ovdašnji vlastodršci ne brinu, iako im je to ključna obaveza, i zakonska, i politička, i etička, pa i metafizička.

Umjesto odgovornosti, na sceni je uobičajeno manipuliranje javnošću, pozivanje na složenost državnog uređenja, komplicirane zakonske procedure itd. Jednom riječju, čitav manipulativni arsenal kojim se stanovništvo nastoji pretvoriti u mentalne robove vlasti. Ispod te manipulacije stoji smrt naših sugrađanki i sugrađana, naših bližnjih, koja ne dotiče politička božanstva što se međusobno optužuju oko nadležnosti za nabavku vakcina.

A stvar je sasvim jasna. Vlast je protraćila čitavu prošlu godinu u kojoj nije izvršena nikakva priprema za vakcinaciju stanovništva. Naši novci za naše zdravlje povjereni vlastima čekaju na računima, a vlastodršci su predvidjeli da u ovoj godini vakcinišu svega 20 posto građanstva. Toliko, da BiH ostane izolirana zemlja u kojoj caruje koronavirus i ubija.


Mentalno ropstvo

I dok se Dodik prije koji dan sjetio da RS može samostalno nabavljati vakcine, Komšić i Džaferović to nisu. Komšić je promucao nekoliko nesuvislih parola o odgovornosti državne ministrice civilnih poslova Ankice Gudeljević, zaboravljajući da prozove i svoje koalicione partnere Fadila Novalića, u narodu nazvanog Respirator, i Vjekoslava Mandića, federalnog ministra zdravstva. Gudeljević je u međuvremenu uvjeravala javnost da se mora naviknuti na činjenicu da živi u složenoj zemlji. Drugim riječima, da se navikne na smrt, jer ministrica, baš kao i njen partijski kolega Mandić, baš kao i Novalić-Respirator nisu poduzeli ništa da se nabavkom vakcina suprotstavimo bolesti i smrti.  

U Federaciji BiH samo je nova vlada četvorke Kantona Sarajevo pokazala da joj je stalo do zdravlja građana i borbe protiv smrti odlukom da odmah, na prvoj svojoj sjednici, izdvoji novac za nabavku vakcina. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.