SVEČANOSTI

Gudeljević plivaču i olimpijcu Mihajlu Čeprkalu uručila Državnu nagradu za sport

Radi se o sportisti koji je dosada osvojio više od 500 medalja i 30 pehara na međunarodnim takmičenjima i koji je trenutno rekorder Bosne i Hercegovine u 60 disciplina

Sa svečanosti u MCPBiH. MCPBiH

A. J. / Fena

26.1.2021

Bosanskohercegovački plivač i olimpijac Mihajlo Čeprkalo dobitnik je Državne nagrade za sport za 2020. godinu.


Tim povodom, danas je u organizaciji Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine u Sarajevu upriličena svečanost na kojoj je ovu prestižnu nagradu mladom i izuzetno uspješnom sportisti uručila ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević.




Dobri rezultati

Uz čestitke laureatu, ministrica Gudeljević podsjetila je kako je polovinom decembra prošle godine imenovana komisija za dodjelu spomenute nagrade, a koja je izabrala najboljeg od najboljih.


- Od deset pristiglih prijava izabran je olimpijac Mihajlo Čeprkalo, čija je biografija zaista impresivna – kazala je Gudeljević, navodeći neke od uspjeha ovog 22-godišnjeg sportiste, uključujući zlatnu, srebrnu i bronzanu medalju osvojene na Balkanskom prvenstvu u Bugarskoj 2016. godine, te četvrto mjesto na Evropskom olimpijskom festivalu za mlade 2015. godine, kao i 26. mjesto na Svjetskom prvenstvu iste godine, te 36. na Olimpijskim igrama 2016. godine, gdje je Čeprkalo bio najmlađi plivač na utrci na 1.500 metara kraul stilom.


Radi se o sportisti koji je dosada osvojio više od 500 medalja i 30 pehara na međunarodnim takmičenjima i koji je trenutno rekorder Bosne i Hercegovine u 60 disciplina.


Gudeljević je izrazila očekivanje da će Čeprkalo, i pored brojnih problema s kojima se sportisti susreću, nastaviti nizati dobre rezultate.

Riješiti problem finansiranja

Istovremeno, pozvala je sve koji su uključeni u donošenje odluka u oblasti sporta, da konačno pristupe sistemskom rješavanju finansiranja sportista, te tako ubrzaju razvoj sporta i osiguraju bolje uvjete za sve sportiste i sportske djelatnike u Bosni i Hercegovini.


Uz zahvalnost povodom dodjele Državne nagrade za sport, Mihajlo Čeprkalo naglasio je kako će se potruditi da ovo laskavo priznanje opravda još boljim rezultatima i plasmanima, na evropskom, svjetskom i olimpijskom nivou.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.