ŠTRAJK

Medicinari treći dan u šatoru, Vlada HNK se pravi kao da ne postoje

Ako je ministar zdravstva problem, kao što svi kažu, neka ga odlukom maknu sa čelnog mjesta pregovaračkog tima, kaže Vuković

M. Smajkić

Treći je dan od najmasovnijeg protesta zdravstvenih radnika u Hercegovačko-neretvanskom kantonu i postavljanja šatora kod zgrade Kantonalne vlade u kojem se danonoćno smjenjuju članovi oba Sindikata.

U šatoru su kreveti, grijalice, stolice, stolovi puni hrane. Hranu i tople napitke donose svi, a najviše građani koji medicinarima iskazuju podršku. Smjenjuju se i novinarske ekipe.

 • Šator postavili prekoputa zgrade Vlade HNK

  Šator postavili prekoputa zgrade Vlade HNK

  Foto: M.Smajkić


S druge strane, iz Vlade HNK se prave kao da šator ne postoji. Osim ponude koja je zdravstvenim radnicima, kako su to rekli, iz Vlade stigla preko medija, a koja je identična onoj iz septembra, kada su im iz Sindikata , u dva navrata, tražili pojašnjenje u vezi ponuđenih koeficijenata i procenta, nema nikakvih naznaka da će skoro doći do početka pregovora.

 • Medicinari se smjenjuju u šatoru

  Medicinari se smjenjuju u šatoru

  Foto: M.Smajkić


Stoga će Dalibor Vuković, predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu u HNK i Ivica Anić, predsjednik Reprezentativnog sindikata SKB Mostar ujutro doći pred ulazna vrata zgrade Vlade HNK, gdje će čekati da ih neko primi.

- Ako nas sutra ne prime možda će prekosutra, ali ćemo čitav dan stajati . Eto, mi ćemo njima doći do bez poziva-rekao nam je Vuković.

 • Posjećuju ih građani i novinari

  Posjećuju ih građani i novinari

  Foto: M.Smajkić


Rekao je i da su do sada dobili mišljenja brojnih pravnih stručnjaka koji su im jasno potvrdili već poznato da niko ne može uticati na sastav pregovaračkog tima, kao što im je to prigovorio ministar zdravstva.

-Ako je ministar problem, kao što svi kažu i ako ga ne mogu zakonito maknuti sa mjesta ministra zdravstva, onda neka ga odlukom Vlade maknu sa čelnog mjesta pregovaračkog tima . Na taj način bi se raščistile stvari- poručio je Vuković.

 • Vuković: Sutra pred ulaz

  Vuković: Sutra pred ulaz

  Foto: M.Smajkić


Podsjetimo, zdravstveni radnici u HNK su više od mjesec u generalnom štrajku. Njihova borba za donošenje novog kolektivnog ugovora traje duže od godinu i po.

Pogledajte u videoprilogu šta smo zabilježili.

Više o temi MOSTAR

AMBASADOR ITALIJE
Minazi apelirao na Mostarce da glasaju
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na