MOSTAR

Sindikalci natjerali Vladu na razgovor, ali pregovora još nema

Zdravstveni radnici ostaju u štrajku sve do potpisivanja kolektivnog ugovora

Anić i Vuković nakon sastanka. M.Smajkić

Piše: M.Sm.

28.1.2021

Ivica Anić, predsjednik Sindikata Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar i Dalibor Vuković, predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu u Hercegovačko-neretvanskom kantonu jutros su, kako su to i najavili, u osam sati stali pred ulaz zgrade Kantonalne vlade gdje su čekali da ih resorni ministar ili premijer prime.

Nakon što im je rečeno da svi imaju obaveze, vjerovatno, zbog brojnih medijskih ekipa, skoro dva sata poslije, Goran Opsenica, ministar zdravstva i Nevenko Herceg, kantonalni premijer su poručili da će održati sastanak, ali samo s Anićem, kao predstavnikom Sindikata koji ima reprezentativnost.

Iako su i Anić i Vuković ocijenili da je to novi pokušaj podjele dva sindikata, pod čijim okriljem je 2.600 medicinskih sestara i tehničara te drugog zdravstvenog osoblja, ipak, odlučili su da će prihvatiti poziv na sastanak.

Nakon više od sat koliko je trajao sastanak, Anić je u izjavi za novinare rekao da nisu dobili nikakva obećanja, ali su se složili da je neophodno što prije sjesti za pregovarački sto, odnosno, da u skladu s potpisanim protokolom otpočnu pregovori.  


Vuković i Anić pred sastanak. M.Smajkić

Potvrdio je da je Vladi i dalje sporan sastav njihovog pregovaračkog tima te da su u vezi toga iz Vlade HNK od Federalnom ministarstvu rada zatražili ocjenu zakonitosti.

-Mi ostajemo i dalje u štrajku, kako smo to i rekli, sve do potpisivanja kolektivnog ugovora-poručio je Anić.

Vuković je ponovio kako niko ne smije utjecati na sastav pregovaračkog tima sindikata.

-Dobro je da se sjedne i razgovara, ali dalek je i trnovit put sigurno pred nama dok sa ovom Vladom potpišemo kolektivni ugovor. Vidjet ćemo šta će nam ponuditi-rekao je on.

Podsjetimo, zdravstveni radnici u HNK su od 10.decembra prošle godine u generalnom štrajku. Do sada su održali brojne proteste, a nakon najmasovnijeg do sada, u ponedjeljak, kod zgrade Vlade su postavili šator.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.