UKC TUZLA

Dr. Piljić predstavio u svijetu jedinstvenu metodu operacije trbušne aorte

Metoda priznata i publicirana u svjetski priznatim naučnim časopisima, između ostalih, i japanskim

Tokom operativnog zahvata pravi se mini laparotomijski rez. Arhiv

E. N. / Fena

31.1.2021

Tuzlanski ljekar Dragan Piljić, šef Odjela za vaskularnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli, osmislio je novu operativnu metodu trbušne aorte, jedinstvenu u svijetu, koja je jučer prezentirana u Univerzitetskom kliničkom centru.

Riječ je o novom pristupu u operativnom tretmanu abdominalne aorte i zdjeličnih arterija, a ova metoda dobila je ime po ljekaru Piljiću i kao takva priznata je i publicirana u svjetski priznatim naučnim časopisima, između ostalih, i japanskim.


Manji rez

Istraživanje za ovu operativnu metodu počelo je prije više od decenije, prvi put je prezentirana 2015. godine, a od prije mjesec u svijetu je priznata kao „Piljić metoda“.

Raniji operativni zahvati podrazumijevali su stvaranje većeg reza na stomaku pacijenta, uz vađenje crijeva i ostalih organa za nesmetan dolazak do aorte koja se nalazi neposredno ispred kralježnice, što je za posljedicu imalo intenzivan bol, veliku upotrebu infuzije, kao i duži postoperativni oporavak.

Dr. Piljić: Osmislio novu metodu. Arhiv

- Ova metoda se razlikuje po dosadašnjoj jer se pravi mini laparotomijski rez od 8 do 10 centimetara. Zatim ne dajemo preveliku količinu infuzija. Mi našim pacijentima poslije operacije prvi dan dajemo da piju čaj, drugi dan dajemo tekuću dijetu supu i mlijeko, treći dan dobiju punu hranu i četvrti dan idu kući, dok u evropskim državama pacijenti ostaju 10 do 15 dana u bolnici - pojasnio je dr. Piljić, koji je osmislio novu metodu.

 

Mnogo benefita

Prema njegovim riječima, benefit ove metode jeste vrlo smanjen broj postoperativnih komplikacija i infekcija rana, zarastanja i pojave hernije. Smanjeno je vrijeme boravka pacijenta u jedinici intenzivnog liječenja, a znatno je smanjen ukupan postoperativni boravak u bolnici.

Dr. Hukić: Druge bolesti. Arhiv

Specijalista anestezije i reanimacije i član operativnog tima za izvođenje spomenute metode Almir Kusturica kazao je da “Piljić metoda” pospješuje bržu uspostavu funkcije pluća i brže skidanje pacijenta s respiratora.

Akademik dr. Mirsada Hukić ocijenila je “Piljić metodu” velikim uspjehom za svjetsku medicinu.

- Nažalost, COVID infekcija je potisnula u drugi plan druge bolesti s kojima se svi bore, međutim, u pozadini naši stručnjaci rade i unapređuju klasičnu medicinu - istakla je dr. Hukić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.