POSLIJE SASTANKA S ČOVIĆEM

Grlić Radman: Put ulasku BiH u EU vodi preko Hrvatske

Kazao je da Hrvatska nije saglasna s tim da se vrši redistribucija migranata po cijeloj BiH

Čović i Grlić Radman poslije sastanka. M. Sm.

Piše: M. Smajkić

2.2.2021

Dragan Čović, lider HDZ-a BiH i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH sastao se danas u Mostarus Goranom Grlićem Radmanom, ministrom vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske.

Čović je, kako je nakon sastanka na pres-konferenciji kazao, detaljno informirao ministra Grlića Radmana o stanju u BiH, o zaključcima jučerašnjih zasjedanja stranačkog, kao i Predsjedništva HNS-a te je ponovio da je izmjena Izbornog zakona BiH imperativ djelovanja kako HDZ-a tako i HNS-a u narednih šest mjeseci.

Euroatlanski put BiH

Čović se, također, zahvalio, cijeloj Vladi Republike Hrvatske na, kako je kazao, ogromnoj logističkoj podršci BiH na putu prema EU te iznio da euroatlantski put za BiH nema alternativu.

Posebna pažnja je posvećena migrantskoj krizi u BiH.

Kako je naveo Grlić Radman, Hrvatskoj je stalo do stabilnosti, funkcionalnosti i prosperiteta BiH.

- Mi smo uvijek zagovarali da se pitanju migrantske krize potrebno predano posvetiti, jer opterećuje administrativne i tehničke kapacitete BiH, a na koncu i sigurnost i jedne i druge države. Naš prijedlog je bio da se sva finansijska sredstva koja se šalju međunarodnim partnerima usmjere u jačanje institucionalnih kapaciteta kako bi ta pomoć bila učinkovitija i da BiH sklopi sporazum s FRONTEX-om kako bi se zapravo migrantska kriza rješavala na licu mjesta pri ulasku u BiH te da se kampovi grade na ulaznim točkama, uz samu granicu, što bi bilo lakše za zajedničko upravljanje migrantskom krizom uz pomoć institucija EU - naveo je Grlić Radman.


Čović i Grlić Radman poslije sastanka. M. Sm.

Sigurnosni aspekt

Također, kazao je da Hrvatska nije saglasna s tim da se vrši redistribucija migranata po cijeloj BiH, jer s jedne strane, kako je pojasnio, to opterećuje administrativne kapacitete BiH, a, s druge, tu je činjenica da Republika Hrvatska dijeli najdužu granicu s BiH, što ugrožava sigurnosni aspekt.

Osvrnuvši se na Sporazum kojeg su lani u junu potpisali čelnici HDZ-a i SDA, Grlić Radman je rekao da će promjena Izbornog zakona BiH otkloniti sve nejednakosti i svaku diskriminaciju kako bi svaki narod imao jednaka prava na svim razinama vlasti.


- Mi i sada želimo pomoći BiH na njenom euroatlanstkom putu i zato je nužna promjena Izbornog zakona. Ako se želi euroatlanstki put onda je sljedeći korak dobijanje kandidatskog statusa i tu ćete imati konstruktivnu ulogu Hrvatske, kao članice EU. Jer, put ulasku u EU ipak vodi preko Hrvatske. To je prirodna činjenica, a mi smo prijatelji BiH, mi najbolje poznajemo situaciju ovdje i mi najviše o tome svjedočimo. Ako neko želi dobrobit BiH, onda je to Hrvatska i budite u to sigurni - poručio je Grlić Radman.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.