SAOPĆENJE

Ajnadžić: Uzeo sam "bijeli hljeb", novac će ići tamo gdje je najpotrebniji

O svom ličnom humanitarnom radu i pomaganju drugim građanima koji su u nevolji ne želim govoriti je takve stvari nikada nisam koristio u svrhu lične ili političke promocije

Nedžad Ajnadžić. Avaz

A. Ka.

2.2.2021

Nedžad Ajnadžić, bivši načelnik sarajevske općine Centar, reagirao je danas nakon što je prethodnih dana o njemu objavljena informacija o ostvarivanju prava na "bijeli hljeb" te na krivičnu prijavu za skrivanje imovine.

Njegovo saopćenje prenosimo u cjelosti.

- Nakon obnašanja četverogodišnjeg mandata načelnika Općine Centar, po prestanku istog, stekao sam pravo na ostvarivanje naknade plaće u trajanju do 12 mjeseci. Zahtjev za ostvarivanje ove naknade podnio sam u skladu sa Zakonom.


Ostvarivanje plaće

Prema Članu 12. Zakona o izboru i prestanku mandata za načelnika u FBiH, nakon prestanka dužnosti načelnika, a do početka ostvarivanja plaće po drugom temelju ili do ispunjavanja uvjeta za mirovinu, načelnici imaju pravo s radnim stažom preko 25 godina, 12 mjeseci ostvarivati naknadu plaće koju su ostvarivali dok su bili na javnoj dužnosti.

Isto pravo imaju i savjetnici kao i predsjedavajući i dopredsjedavajući Općinskog vijeća.Isto pravo imaju funkcioneri i na višim nivoima.

O svom ličnom humanitarnom radu i pomaganju drugim građanima koji su u nevolji ne želim govoriti je takve stvari nikada nisam koristio u svrhu lične ili političke promocije, ali građanima garantujem da će i ovaj novac koji dobijem ići tamo gdje je najpotrebniji.

Od troje savjetnika, koliko sam ih imao za vrijeme mandata, zahtjev za tzv. "bijeli hljeb" podnio je samo jedan. Kao načelnik potpisao sam ono što mi zakon i propisi nalažu. Njegovo pravo na naknadu plaće traje do šest mjeseci.

Za predsjedavajuću i dopredsjedavajućeg, koji imaju profesionalni angažman, Karolinu Karačić i Mustafu Mulića također sam potpisao dokument na osnovu njihovog zahtjeva koji su podnijeli u skladu sa zakonima i propisima, prema Poslovniku koje je donijelo Općinsko vijeće Općine Centar, a koji su koristili njihovi prethodnici Slaven Kovačević i Varja Nikolić. Oni ostvaruju pravo na naknadu u trajanju do 12 mjeseci.

Zakon i propisi

Dakle, svi koristimo pravo koje su ranijih godina iskoristili i drugi funkcioneri Općine Centar.

Dakle, moja dužnost, kao načelnika, bila je da postupam u skladu sa zakonom i propisima koji su bili na snazi do kraja mog mandata. Tokom ove dužnosti, a i na prethodnim funkcijama i dužnostima, uvijek sam se trudio i zalagao da značajna sredstva izdvojimo za pomoć onima kojima je najpotrebnija, ali i da doniramo opremu i sredstva različitim ustanovama i pomognemo svima koliko god je to bilo moguće.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.