UPOZORENJA

Sindikat SIPA-e pisao vlastima: Zaustavite urušavanje institucija BiH

Sindikat ovom prilikom želi ukazati da je, pored neusvajanja osnovice za obračun plaće, još mnogo problema koji muče uposlene u policijskim agencijama zbog kojih iz dana u dan raste nezadovoljstvo kod svih kategorija

E. T.

Jedini u svijetu koji nisu osigurani od posljedica nesretnog slučaja

Foto: Avaz


Sindikat Državne agencije za istrage i zaštitu uputio je otvoreno pismo institucijama Bosne i Hercegovine.

U pismu pozivaju sve nadležne institucije od Vijeća ministara, preko Predsjedništva, do Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine da pokažu brigu za uposlene u policijskim agencijama na državnom nivou i usvajanjem osnovice za obračun plate u iznosu od 535 KM vrate barem malo dostojanstva svima njima i zaustave dalje urušavanje institucija Bosne i Hercegovine.

Sindikat ovom prilikom želi ukazati da je, pored neusvajanja osnovice za obračun plaće, još mnogo problema koji muče uposlene u policijskim agencijama zbog kojih iz dana u dan raste nezadovoljstvo kod svih kategorija.

Sada izbjegavaju vratiti osnovicu na period 2008. godine

Ističu da od početka pandemije Vijeće ministara vrši raspodjelu zaštitne opreme i sredstava za dezinfekciju na entitete i kantone zaboravljajući više od 20.000 uposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine, među kojima su i uposleni u policijskim agencijama.

- Sada izbjegavaju vratiti osnovicu na period 2008. obrazlažući potrebu nabavke vakcina, međutim policijske službenike sa državnog nivoa koji se bore sa najtežim oblicima kriminala, migrantskom krizom i njihovom zaštitom ni jedan entitet nije uvrstio u prioritetni plan vakcinisanja a Vijeće ministara se nije oglasilo - navodi se u pismu.

Dalje ističu da se Ministarstvo sigurnosti a ni nadležno Ministarstvo za civilne poslove Bosne i Hercegovine nije uključilo u rješavanje problema diskriminacije policijskih službenika sa prebivalištem na području Republike Srpske prilikom penzionisanja.

- Isto tako ističemo da od 2008. godine do danas državni službenici u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu koji obavljaju poslove u vezi sa operativno-istraznim poslovima nisu uspjeli ostvariti pravo na poseban dodatak na plaću iako im je to pravo u iznosu do 25 posto jasno utvrđeno Zakonom o platama u institucijama Bosne i Hercegovine.

Da ne pominjemo da su policijski službenici na državnom nivou jedini u svijetu koji nisu osigurani od posljedica nesretnog slučaja, da nemaju ljekarske preglede i da ne nabrajamo dalje... - navodi se u pismu Sindikata.

Napominju da zaposlenici u policijskim agencijama rade za platu od 665 KM dok je najniža plata za iste ili slične poslove na nižim nivoima vlasti 800 KM.

Smanjuje se broj uposlenih

- Kolektivni ugovor i Ekonomsko-socijalno vijeće nemamo samo mi na državnom nivou i da ne nabrajamo dalje probleme zbog kojih se iz dana u dan smanjuje broj uposlenih koji prelaze u druge institucije na nižim nivoima ili odlaze u privatni sektor - navode iz Sindikata.

Imajući u vidu sve pomenuto još jedanput pozivaju ovlaštene predstavnike u institucijama da za početak usvoje osnovicu za obračun plate i time zaustave urušavanje policijskih agencija te time vrate barem malo povjerenja i dostojanstva uposlenim u policijskim agencijama Bosne i Hercegovine, a potom da pristupe rješavanju i ostalih problema.

- U protivnom Sindikat će u koordinaciji sa drugim sindikatima na državnom nivou biti primoran poduzeti i radikalnije mjere s ciljem zaštite prava i radnih mjesta svojih članova - zaključuje se u pismu koje potpisuje predsjednik Sindikata Edin Kahrimanović.

Više o:

SIPA Policija
NA VRH

Podijeli članak na