POTVRĐENO

Manji bh. entitet obnovio ugovor: RS će trošiti 1,2 miliona KM za lobiranje u SAD

Republika Srpska će na mjesečnom nivou za lobiranje plaćati 65.000 američkih dolara, odnosno 780.000 dolara na godišnjem nivou “McGinnis Lochridgeu”

Piše: D. Hadžović

7.2.2021

Faksimil ugovora RS i „McGinnis Lochridgea“. Avaz

Republika Srpska obnovila je ugovor o zastupanju svojih interesa u SAD s kompanijom „McGinnis Lochridge“ za ovu kalendarsku godinu. Inače, riječ je o lobističkoj kući čije usluge u Sjedinjenim Američkim Državama manji entitet već godinama koristi.


Pravni savjet

Ugovor je naslovljen na Zlatana Klokića, ministra za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske. RS će na mjesečnom nivou za lobiranje plaćati 65.000 dolara, odnosno 780.000 dolara ili 1.274.708 KM na godišnjem nivou ovoj kompaniji.

Očekivanje „McGinnis Lochridgea“ je da će Vladi RS pomagati u zakonskim pravima i obavezama prema primjenjivom međunarodnom pravu, uključujući Dejtonski mirovni sporazum i druge međunarodne sporazume u kojima je BiH stranka, poput Evropske konvencije o ljudskim pravima, zatim pravima i obavezama RS i BiH u odnosu na Ured visokog predstavnika, Vijeće za provedbu mira, Vijeće sigurnosti UN-a, OSCE, EU, Vijeće Evrope i drugo. Potom u odnosima s međunarodnom zajednicom, u pravnim pitanjima u vezi s usklađivanjem institucija i zakona RS i BiH s ustavnim okvirom BiH prema Dejtonskom sporazumu te pitanjima vezanim za usklađivanje institucija i zakona RS i BiH s evropskim standardima u vezi s pristupanjem EU.


Martin Luc, advokat koji zastupa Republiku Srpsku. Arhiv

U prethodnim ugovorima koji su dostupni RS je plaćala ovoj kompaniji između 80.000 američkih dolara u 2019. te dijelu 2020. i 60.000 dolara, koliko je plaćala od aprila do decembra 2020. na mjesečnom nivou. Prije “McGinnis Lochridgea” RS je, od 2011. do 2015., koristila usluge kompanije “Myrmidon Group LLC”.

“Myrmidon Group LLC” je u 2011., 2012., 2013. i 2015. za ove usluge primila 2.807.000 američkih dolara, odnosno 4.587.316 KM.

Prema Zakonu o registraciji stranih agenata (FARA) koji je donesen 1938. godine, saradnja u političkim aktivnostima ili drugim sličnim aktivnostima utvrđenim statutom, obavezni su da ministarstvu pravde prijave i javno objave saradnju s takvim subjektima, kao i aktivnosti, primanja i isplate.


Tehnološke kompanije

Republiku Srpsku, kao i prethodnih godina, zastupa advokat Martin Luc (Lutz). O Martinu se mogu naći informacije da savjetuje širok spektar američkih i stranih klijenata o međunarodnim pravnim pitanjima. Brojne kompanije s liste “Fortune Global 500” koriste njegove savjete, kao i strane vlade, univerziteti, fondovi privatnog kapitala, međunarodne dobrotvorne organizacije i tehnološke kompanije.



Širok spektar usluga

”McGinnis Lochridge” bavi se širokim spektrom usluga, od pravnih usluga raznim industrijama, do zastupanja klijenata u poslovima međunarodnog prava i lobiranja. Neki od advokata koji su imali saradnju s ovom kompanijom uključuju sudiju Bena Pauela (Powell), bivšeg guvernera Teksasa Džona Konalija (John Connally), senatora države Alvina Virtca (Wirtz) i američkog kongresmena Džoa Kilgora (Joe).

“McGinnis Lochridge” u poslovanju slijedi načelo potpune diskrecije te o vrsti poslovnog odnosa koji imaju s klijentima nikad ne istupaju javno.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.