ODGOVOR

Govedarica: Dodikov komitet pojeo sve plate Elektroprivrede

Premijer ne poznaje pravne propise i način kojim se određuje cijena električne energije ili je nesvjesno javnosti predočio kako Izvršni komitet njegove partije to ne dozvoljava

Vukota Govedarica. Avaz

E. T. / BN TV

6.2.2021

Vukota Govedarica, član predsjedništva SDS-a danas je reagirao na posljednje izjave Radovana Viškovića, premijera RS. 


- Da li se čovjek uopšte može iznenaditi izjavom predsjednika Vlade Republike Srpske, Radovana Viškovića da Izvršni komitet SNSD-a nije dozvolio Vladi da povećava cijenu električne energije? Imao sam saznanja da Izvršni komitet upravlja RTRS-om ali nisam znao da upravlja i Regulatornom agencijom za električnu energiju – istakao je Govedarica. 


Kaže da su takve tvrdnje skandalozne. 


- Premijer ne poznaje pravne propise i način kojim se određuje cijena električne energije ili je nesvjesno javnosti predočio kako Izvršni komitet njegove partije to ne dozvoljava. Ustvari, Višković je nesvjesno rekao kako ni jedna institucija u Republici Srpskoj nema nezavisnost u svom radu – pojasnio je Govedarica.


On je kazao da tarifni postupak ne odobrava ni Vlada ni Izvršni komitet SNSD-a te da Višković kao član Izvršnog komiteta SNSD-a i kao predsjednik Vlade uopšte nema niti jednu ingerenciju nad odlukom koja se tiče poskupljenja cijene električne energije.


- Sve to isto važi i za generalnog direktora Elektroprivrede. Otkuda njemu pravo da najavljuje povećanje cijene struje bez konačne odluke Regulatorne agencije za električnu energiju? U zemljama Evropske unije za ovakav pristup, gdje se favorizuje politička partija i Vlada kao izvršni organ, podliježe se najstrožijoj odgovornosti jer je nedopustivo miješanje u rad nezavisnosti Regulatorne agencije koja je jedina nadležna za ova pitanja – istakao je član Predsjedništva SDS.


Govedarica je rekao da ove izjave u stvari govore koliko smo mi kao društvo postali iščašeni politikom Izvršnog komiteta, koji se postavlja kao konačni autoritet u svakom pogledu.


- Ali da ne ispadne da branim Regulator. Njih bi pozvao da saopšte javnosti koliko je u poslednjih deset godina Regulator po godinama odobrio sredstava za plate zaposlenih u sistemu Elektroprivrede a koliko su preduzeća Elektroprivrede svake godine trošila sredstava iznad odobrenog plana? Pozivam ih da upoznaju javnost da li su ikada upozorili Skupštine akcionara tih preduzeća da se njihovi direktori ponašaju kao pijani bogataš koji je na lotu dobio srećku zauvijek? Da li su ikada upoznali Narodnu skupštinu Republike Srpske koja ih je osnovala i koja bira članove Regulatora, o problemima sa kojima se susreću – upitao je Govedarica.


On je naglasio da ukoliko Regulator ne da ove informacije, a evidentno je da idu u pravcu povećanja cijene električne energije, Narodna skupština mora formirati Anketni odbor o skrivanju podataka u Regulatornoj agenciji o stanju u Elektroprivredi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.