BANJA LUKA

Dodik ne bira riječi o Incku: Ponaša se kao siledžija

On kaže da je nadležan za provođenje Dejtona, a to nije tačno, kaže predsjedavajući Predsjedništva BiH

Milorad Dodik. Arhiv

Avaz.ba

6.2.2021

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider SNSD-a, predstavio je danas novog predsjednika Gradskog odbora stranke u Banjoj Luci, Vladu Đajića.

Osim o  unutarstranačkim ustrojstvom SNSD-a, novinari su od Dodika zatražili komentar o nedavnoj inicijativi da ulica u Beranima, u Crnoj Gori, dobije ime po Ratku Mladiću te su ga pitali mislili li da će međunarodna zajednica intervenirati. 

Također, opet se dotakao i visokog predstavnika u BiH Valentina Incka (Inzka).

- To je druga država, mene u Crnoj Gori interesira samo položaj naše crkve i naroda. Incko ili ne zna svoj posao ili je patološki lažov. On kaže da je nadležan za provođenje Dejtona, a to nije tačno. On je samo zadužen za provođenje Aneksa X, nije nadležan za Ustav BiH niti za vojni dio implementacije. Dakle, ponavljam, ili ne zna ili je patološki lažov. To je naš problem s njim - kazao je Dodik.


Dodao je i da se Incko, kako je rekao, pokušava dodvoriti muslimanima u Sarajevu i tako dobiti simpatije.

- Kada želi nametnuti Zakon o negiranju genocida, neka se pozove na Ustav SAD. Tamo piše da čovjek ne može za mišljenje biti osuđen. Nikada se nije pozvao na američku praksu. Druga stvar, svugdje u demokratskim sistemima onaj koji je osuđen i odležao kaznu, nakon toga se smatra slobodnim građaninom. Ne moram vam ni govoriti da su pokojni Momčilo Krajišnik i Biljana Plavšić odležali svoje kazne. I sam Inzko govori da smo mi kolektivno krivi, to je nešto sasvim drugo. Svaki čovjek iz RS-a, pa i kada bude penzioner, treba na ulici okrenuti glavu od Inzka kada ga vidi. On ima 24.000 eura platu i mora nekako pravdati svoj rad - dodao je on.

Naveo je i da je, od svih visokih predstavnika, legitiman bio samo Karl Bilt (Carl Bildt).

- Novog visokog predstavnika biraju potpisnice Aneksa X Dejtonskog sporazuma, samim tim i RS, a potvrđuje ga relevantnim dokumentom Savjet bezbjednosti. Svi osim Karla Bildta ovdje su nametnuti. Valentin Incko je nametnut i još se ponaša kao siledžija. Pokažimo neposlušnost, podsjeća me na Benjamina Kalaja i one njegove. Oni su od pamtivijeka ovdje dolazili s raznim interesima, od Prvog svjetskog rata do aneksije BiH. Srbima ništa nije bilo bolje pod Austro-Ugarima nego pod Turcima - zaključio je on.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.