KREĆU PROVJERE

Ko krije novac u bankama po Evropi

Tužilaštvu sredinom januara prijavljeno pet osoba, među kojima su trojica načelnika sarajevskih općina

Novac se nalazi u sefovima. Arhiv

Piše: M. Aščić

9.2.2021

Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo, koji je sredinom januara podnio krivične prijave protiv petorice nosilaca javnih funkcija u KS zbog činjenice da su sakrili milionsku imovinu u BiH, užurbano nastavlja raditi na ovom predmetu.


Dvojica vijećnika

Ured je, podsjećamo, na uzorku od svega 200 osoba uočio značajan nesrazmjer između prijavljene imovine i podataka do kojih su došli u postupku provjere.

Prijave su podnesene Tužilaštvu KS, i to protiv aktuelnog načelnika općine Trnovo Ibre Berila (SDA) te bivših načelnika Nedžada Koldže (Novo Sarajevo) i Nedžada Ajnadžića (Centar), također kadrova SDA. Oni se prijavljeni da su sakrili milionsku imovinu, koju nisu naveli u imovinskim kartonima. Prijavljen je i Samir Šišić, vijećnik Prve stranke u Općini Ilidža, kao i Abid Jusić, vijećnik SDA u Općini Centar.


Koldžo: Nije prijavio stan srodnika. Arhiv

Ured vjeruje da pojedini nosioci funkcija u Kantonu Sarajevo, među kojima je i prijavljena petorka, imaju neprijavljenu imovinu i u inozemstvu, zbog čega su započete provjere. Naš izvor tvrdi da će Ured vrlo brzo krenuti s provjerom računa u inozemnim bankama, jer se sumnja da pojedinci imaju sefove u bankama izvan BiH.

- Uskoro krećemo u obračun s kriminalom i do 100 miliona KM. Vrlo brzo će se sve razjasniti – kaže naš izvor.

Iako su Ajnadžić i Koldžo prije nekoliko dana demantirali da su sakrili imovinu, navodeći da nisu znali šta treba prijaviti, dokumenti koji su proslijeđeni Tužilaštvu otkrivaju drugačije. Ajnadžić nije prijavio brojnu imovinu i dionice koje ima u više firmi, od „BH Telecoma“ do „Pobjede“ u Tešnju, kao i u RMU Banovići. Nije prijavio ni suprugin stan veličine 64 kvadrata, kao ni da je njegova supruga suvlasnik više nekretnina na području općine Pale, te da je suvlasnica dionica u „Postbanci“.

Također, Ajnadžić nije prijavio da je suvlasnik imovine više parcela u Rogatici.


Brojni automobili

Uopće nije dostavio podatke o imovini djece. Utvrđeno je da sin ima automobil Mercedes, a kćerka Citroen. Nije prijavio da je njegova kompanija „Ajnex“ povezana s firmom „Osmijeh“.


Ajnadžić: Ured sve zadokumentirao. Arhiv

Koldžo nije prijavio da je vlasnik mopeda Suzuki, da posjeduje vrijednosne papire u Zatvorenom investicijskom fondu „Bonus“. Nije prijavio ni da je njegova kćerka suvlasnik stana, da mu je druga kćerka vlasnik vozila Audi, kao ni automobil koji ima supruga. 

Prijave zbog zapošljavanja

Ured i dalje nastavlja s radom na drugim predmetima korupcije, poput zdravstva i nezakonitog zapošljavanja.

- Uskoro ćemo prezentirati brojne nepravilnostima u vezi sa zapošljavanjem, i tu slijede krivične prijave Tužilaštvu. Također smo se fokusirali na urbanizam. Tu su ogromne zloupotrebe u pitanju, veliki novac i još veća korupcija - rekao nam je nedavno Erduan Kafedžić, direktor Ureda za borbu protiv korupcije KS.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.