GRADSKO VIJEĆE MOSTARA

Danas nastavak konstituirajuće sjednice: Hoće li se vijećnici oglušiti na Inckovu odluku

Moramo najprije poništiti zaključak o drugom krugu, kaže Zelenika

S prvog dijela sjednice: U današnjem nastavku će imati drugačiji scenarij. Avaz

Piše: M. Smajkić

10.2.2021

Konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća (GV) Mostara, koja je prekinuta 6. februara, uoči drugog kruga glasanja za gradonačelnika, u današnjem nastavku imat će potpuno drugačiji scenarij, s obzirom na to da je visoki predstavnik u BiH Valentin Incko (Inzko) cijelu priču vratio na početak.

Sadržaj obavijesti

Incka, koji je poništio prvi krug glasanja za izbor gradonačelnika jer su vijećnici odlučili glasati javno umjesto tajno, kako je to predviđeno Statutom, podržali su jučer OSCE, Delegacija EU u BiH, te ambasade Ujedinjenog Kraljevstva, SAD i OHR-a. U zajedničkoj izjavi pozvali su GV da proces glasanja vrati na poziciju koja je u skladu sa Statutom Grada i da ponovi prvi krug glasanja za gradonačelnika Mostara.

Uprkos tome, jučer je odaslana obavijest o nastavku održavanja sjednice GV s drugim krugom izbora gradonačelnika koju je potpisao Ivan Zelenika, predsjednik GV Mostara. Zelenika je u izjavi za „Avaz“ kazao da je sadržaj obavijesti definiran zaključkom GV od petka, 5. februara, koju je potpisao dan poslije.

Budući da se visoki predstavnik oglasio 8. februara, on, kao predsjednik Vijeća ili bilo koji od zamjenika Vijeća, nemaju pravo promijeniti samostalno zaključak koji je donijelo Gradsko vijeće na sjednici. Kako nam je kazao, na početku današnje sjednice odmah će se referirati na to hoće li poništiti zaključak od 5. februara i vratiti se izvorno, kako je rekao visoki predstavnik.


Zelenika: Nemam pravo. Avaz

-To nije moglo biti definirano prije nastavka sjednice na kojoj će se vijećnici, kada se iščita pismo visokog predstavnika, morati ponovo izjasniti o poništavanju zaključka koji su donijeli 5. februara - pojasnio je Zelenika.


Ako bi vijećnici insistirali na javnom glasanju i, praktično, odlučili se oglušiti na Inckovu odluku, morali bi usvojiti najprije Statut Grada, koji je i nametnut odlukom visokog predstavnika u BiH, a potom donijeti izmjene tog dokumenta.


Profesor ustavnog prava Nurko Pobrić podsjetio je jučer da je OHR još 2009. poništio zaključak tadašnjeg vijeća o javnom glasanju te ukazao na to da je članom 36. stav 1. propisano da se gradonačelnik bira tajnim glasanjem, ako nije drugačije određeno.


-U Statutu nigdje to nije drugačije određeno i vijećnici su pogriješili, što je Incko konstatirao. Ne bi im bilo pametno da se ogluše na Inckov nalog, jer će se uvijek, sve i da prođe izbor s javnim glasanjem, onda kada bude „zatrebalo“, neko pozivati na nelegalnost gradonačelnika i stvarati tako probleme - ocijenio je prof. Pobrić.

Kordić i Guzina

Vijećnici bi danas, s obzirom na to da je proces kandidatura za gradonačelnika završen, trebali tajnim glasanjem birati između dr. Marija Kordića iz HDZ-a, dr. Zlatka Guzina, kandidata „Koalicije za Mostar“, i Irme Baralije, koju je kandidirao „Bh. blok“.

SDP traži vanrednu sjednicu

Iz Kluba vijećnika SDP-a jučer su, zbog novonastale situacije, kako su naveli, zatražili vanrednu sjednicu na kojoj bi se razmatralo usvajanje Statuta Grada te njegove izmjene i dopune s ciljem implementacije presude „Sejdić - Finci“, kao i usvajanje odluke o privremenom finansiranju.

Drljević: Podržite Zalihića

Semir Drljević Lovac, predsjednik Prve mostarske partije, uputio je poziv liderima stranaka da razmisle o podršci kandidatu za gradonačelnika Mostara iz reda ostalih Armanu Zalihiću.

- Majstori “crne magije“ su napravili takvu atmosferu da će, ako pobijedi Hrvat, gorjeti Hum, priča o stolnom gradu itd. Isto će biti ako pobijedi Bošnjak. I naredne četiri godine imamo opet upropaštene živote. Ništa od toga nema veze s lokalnim problemima, infrastrukturom, komunalnim pitanjima. Evo kompromisa, nije ni Bošnjak ni Hrvat, iz reda ostalih - navodi Drljević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.