SARAJEVO

Počela sjednica VSTV-a: Bira se novi predsjednik

Na predloženom dnevnom redu nalazi se izvještaj o realizaciji Programa rada VSTV-a za 2020. godinu, te usvajanje izmjena i dopuna Poslovnika VSTV-a

Počela sjednica VSTV-a. E. Halimić

Piše: E. Halimić

10.2.2021

U Sarajevu počela je sjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, a prema najavama ova institucija danas bi trebala dobiti novo rukovodstvo. 

Predsjedavanje sjednicom preuzela je najstarija članica Vijeća Amila Kunosić. Dalje će biti formirana komisija za izbor novog predsjednika, a svi članovi imaju pravo da predlože sebe ili nekog od kolega. 

Nakon što se utvrdi konačna lista kandidata za novog predsjednika VSTV-a uslijedit će tajno glasanje i to zaokruživanjem imena kandidata na listiću. Naknadno će novoformirana komisija otvoriti biračku kutiju te prebrojati glasove. Ukoliko bude drugi krug procedura će se ponoviti s imenima kandidata koji su prošli u drugi krug. Sve dok se ne izabere novi predsjednik VSTV-a koji bi trebao preuzeti predsjedavanje današnjom sjednicom. 

Izborom predsjednika i potpredsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH, u srijedu, 10. februara, počet će dvodnevna sjednica ove pravosudne institucije.

Na predloženom dnevnom redu nalazi se izvještaj o realizaciji Programa rada VSTV-a za 2020. godinu, te usvajanje izmjena i dopuna Poslovnika VSTV-a. 

Prvog dana zasjedanja, članovima Vijeća će, između ostalog, biti podnesen izvještaj o radu Kancelarije disciplinskog tužioca VSTV-a BiH za prošlu godinu.

U četvrtak, 11. februara, slijede imenovanja predsjednika Okružnog privrednog suda u Bijeljini, te predsjednika osnovnih sudova u Srebrenici, Zvorniku i Gradiški.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.