BIJELJINA

Šta je koronavirus promijenio u našim životima

Građani najviše osjećaju strah i neizvjesnost za vlastito i zdravlje članova porodice

Ilustracija. Arhiv

Lj. Ljubojević

11.2.2021

Pandemija koronavirusa promijenila je u proteklih jedanaest mjeseci puno toga u životu običnog čovjeka. Bijeljinci s kojima smo razgovarali najviše osjećaju strah i neizvjesnost za vlastito i zdravlje članova porodice.

Također, pojačan je strah kada je u pitanju egzistencija, zbog mogućeg gubitka posla. Građani među prioritete stavljaju i nemogućnost održavanja bliskih odnosa, kao što su druženja, kućne posjete, izlasci u restorane i kafane, veća porodična slavlja i okupljanja. Sve je to sada svedeno na minimum.


Poštovati karantin

Mila Stanojević, historičaričarka, zaposlena u Muzeju Semberije, kaže da nju najviše pogađa što ne može češće posjetiti djecu koja žive u inozemstvu.


Mila Stanojević. Lj. Ljubojević

- Moram poštovati karantin pet ili petnaest dana, a to je teško uskladiti s obavezama na poslu. To me najviše pogađa, što ne mogu svoju djecu i unuke češće viđati, niti oni mogu češće doći u Bijeljinu. Komunikacija je ograničena. Strah i strepnja za zdravlje postoje, jer je šezdeset peta godina života na pragu. Teško mi pada i to što nema učeničkih posjeta našem muzeju. Škole šalju ograničen broj, po nekih desetak učenika. Nedostaju mi djeca u muzeju i to djeluje pomalo deprimirajuće. Ne možemo se opustiti, zaziremo od bliskih kontakata. Druženje i energija neposrednosti nam nedostaju – rekla nam je Mila Stanojević.

Penzioner Radomir Jovičić kazao je da se život potpuno promijenio, da nema druženja.


Radomir Jovičić. Lj. Ljubojević

- Slavska okupljanja su se prepolovila, ekonomija ide u rikverc. Svaka druga radnja u centru grada je zatvorena. Mi penzioneri smo potpuno zaboravljeni – istakao je Radomir Jovičić.

Zoran Đurić žali što nema više sijela i posijela, nema većih okupljanja ljudi.


Ekonomska kriza

- Radim na ulici, prodajem kalendare. Poštujem epidemiološke mjere, čuvam se. Puno ljudi je ostalo bez posla – dodao je Đurić.



Zoran Đurić. Lj. Ljubojević

Petar Žuža, taksista, potcrtao je da bez novca nema ni zdravlja, a u vrijeme ekonomske krize teško se nositi sa svim obavezama.


Petar Žuža. Lj. Ljubojević

- Možeš se Bogu pomoliti i čekati. Mi smo, taksisti, nagrabusili. Sve je više nego prepolovljeno, što se našeg posla tiče. Ekonomija pada iz dana u dan. Obaveze moramo plaćati redovno. Ne znam šta će biti dalje - kazao je Žuža.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.