DETALJI OPTUŽNICE

Bivši direktor Fonda za povratak nasrnuo na kolegicu: "Šta to radiš glupačo jedna, daj mi odmah tu dokumentaciju"

Božović nanio povrede kolegici Irini Lovrić koja je kopirala dokumentaciju o javnim nabavkama

Božović optužen za nasilničko ponašanje. Avaz

Admir  Aljimi
Piše: Admir Aljimi

12.2.2021

Sarajevsko tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Mlađena Božovića, bivšeg direktora Fonda za povratak u BiH, a sadašnjeg šefa kabineta državnog ministra za ljudska prava i izbjeglice zbog nasilničkog ponašanja.

Također, Općinski sud Sarajevu je u cjelosti potvrdio optužni akt.

Prema navodima iz optužnice Božović je 14. maja 2015. godine oko 12 sati, u prostorijama Fonda za povratak u BiH u ulici Džemala Bijedića na broju 39 nakon kraće prepirke sa uposlenicom Irinom Lovrić nasrnuo na nju.


Teške uvrede i prijetnje

Inače, žena je obavljala funkciju tehničkog sekretara, a rasprava je izbila zbog kopiranja dokumentacije iz spisa javne nabavke. Božović joj se obratio povišenim tonom rekavši: „Šta to radiš glupačo jedna, daj mi odmah tu dokumentaciju“.

Ona je odbila da preda dokumentaciju, rekavši da samo radi svoj posao. Božović je nastavio vikati tražeći dokumentaciju. Kada je sekretarska to odbila on je dio papira istrgao iz njenih ruku tražeći da preda i ostatak.


Zgrabio je za ramena

Zgrabio je rukama ženu za ramena i grubo je odgurnuo prema stolicama i stolovima koje su se nalazile u kancelariji. Ona je pala preko stolica, pa kada je rekla da će pozvati policiju isti je rekao: „Nećeš ti nigdje iz ove kancelarije, popušlijko i onako ti niko ne vjeruje ono što pričaš u medijima, čuješ šta ti govorim, daj mi tu dokumentaciju lopužo, pokazaću ja tebi ko sam, previše si ti za****na“.

U momentu kada je krenula da izađe iz prostorije, uhvatio ju je za lijevu nadlakticu ruke okrećući lijevo-desno, a potom vrteći u krug, pri tom govoreći da je lopov i kriminalac, kojom prilikom je Lovrić zadobila lake tjelesne povrede u vidu oguljotine kože sa krvnim podlivom lijeve nadlaktice i oguljotine kože lijevog lakta, uslijed čega je ugrožen građanski mir prisutnih uposlenika Fonda za povratak BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.