BIVŠI PREDSJEDNIK VSTV-A

Disciplinski predmet protiv Tegeltije zbog stavova na društvenim mrežama

Nemam komentar, samo neka oni rade svoj posao, rekao Tegeltija

Ured disciplinskog tužioca otvorio predmet protiv Milana Tegeltije. Avaz

BIRN

12.2.2021

Ured disciplinskog tužioca (UDT) otvorio je predmet protiv sudije Osnovnog suda u Banjoj Luci Milana Tegeltije, donedavnog predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), zbog njegovih stavova koje iznosi na društvenim mrežama.

Za BIRN su iz Ureda potvrdili otvaranje predmeta zbog napisa koje je posljednjih dana objavljivao Tegeltija, ali nisu mogli dati više dodatnih informacija.

Tegeltija nakon ostavke na mjesto predsjednika Vijeća još uvijek obavlja funkciju sudije Osnovnog suda u Banjoj Luci. On za BIRN kaže da ga predmet ne zanima.

- Nemam komentar, samo neka oni rade svoj posao. Ja sam svakako najavio ostavku na sudijsku funkciju još sredinom decembra, koja će uslijediti brzo, nakon što okončam bolovanje i poslije toga godišnji odmor. Tako da je to besmisleno i Sizifov posao, što se mene tiče - kaže Tegeltija.

Tegeltija je, poslije ostavke na mjesto predsjednika VSTV-a često komentirao političke prilike u BiH, a neke od njih su predmet disciplinskog postupka.

U nedavnoj objavi na Twitteru Tegeltija je napisao: “Kako bi Incko (Valentin), koga imenuje SB UN, uklopio taj Zakon o negiranju genocida u Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima UN iz 1948, kao temeljni dokument ljudskih prava savremenog svijeta, nikako da objasni. Nema te pravne akrobatike.”

Advokat Miodrag Stojanović, koji ima dugogodišnju advokatsku praksu pred međunarodnim i domaćim sudovima u odbrani osumnjičenih za ratne zločine, smatra da jedan sudija o tome ne bi trebao javno govoriti.

- To je posao advokata, a ne sudije, da osporava ili pokušava braniti osumnjičene za genocid i druge zločine. Ako je nešto zakonom uređeno, onda se to mora poštovati. Svaki sudija položio je zakletvu da poštuje ustave i propise. Inače, Tegeltija otkako je dao ostavku, ponaša se kao uvrijeđena mlada i komentariše sve i svakoga - kaže Stojanović za BIRN BiH.


Pisao o etničkoj pripadnosti

Tegeltija je ranije komentarisao i druge odluke visokog predstavnika Valentina Inzka.

Sudija Suda Bosne i Hercegovine Branko Perić, koji kaže da do njega često dođu stavovi bivšeg predsjednika VSTV-a izneseni na društvenim mrežama, smatra da sve što Tegeltija piše i jeste za disciplinskog postupka.

- Tegeltija nedavno na društvenim mrežama prebrojava Bošnjake na funkcijama u državnom pravosuđu i problematizira to sada. Pa zašto te probleme, ako ih takvima smatra, nije rješavao nedavno, kada je bio na vrhu pravosuđa - smatra Perić.

Tegeltija je nedavno pisao o etničkoj pripadnosti rukovodećih osoba u pravosuđu.

- Predsjednik VSTS Bošnjak-FBiH. Direktor Sekreterijata VSTS Bošnjak-FBiH, zamjenik direktora Sekreterijata VSTS Bošnjak-FBiH, Glavni disciplinski tužilac VSTS Bošnjak-FBiH, zamjenik glavnog disciplinskog tužioca VSTS Bošnjak-FBiH. Predsjednik suda BiH ostali-FBiH, glavni tužilac Tužilaštva BiH Hrvat-FBiH, ministar pravde BiH Hrvat-FBiH. Nema više funkcija! Nešto nejasno? - jedan je od Tegeltijinih stavova sa društvenih mreža.


Tek se zagrijavam

Arben Murtezić, direktor Centra za edukaciju sudija i tužilaca Federacije BiH, smatra da čelnici pravosuđa moraju poraditi na kulturi odnosa s javnošću od strane nosilaca pravosudnih funkcija, naročito kada je u pitanju upotreba društvenih mreža.

- Svaki nosilac pravosudne funkcije mora se suzdržavati od javnih komentara takve vrste, koji mogu nekoga da uvrijede - kazao je Murtezić.

Poštovanje etičkih kodeksa u javnim istupima obaveza je za svakog nosioca pravosudne funkcije, smatra advokatica Lejla Čović, dodajući da sloboda izražavanja u smislu širenja vjerske i nacionalne mržnje, ne može biti nikako iznad zakona.

- Zakon o negiranju genocida je normalna pojava u svim zemljama koje se temelje na vladavini prava. Iste te zemlje poštuju i UN-ove konvencije o pravu na slobodu govora, ali to ne znači da neko nekoga može vrijeđati na nacionalnoj i vjerskoj osnovi. To sigurno nije cilj UN-ove konvencije. Tegeltija na ovaj način, poredeći konvenciju i Zakon o zabrani negiranja genocida, pokazuje elementarno pravno neznanje - kaže ona.

Tegeltija je i nakon najave o disciplinskom postupku najavio da su njegovi dosadašnji tweetovi “tek zagrijavanje”.

- Jutros me novinar obavijestio da je UDT VSTS formirala disciplinski, zbog mojih objava na Tviteru! Evo baš sam se nasekirao i prepao. Ne znam da l’ će, zbog ostavke koju planiram, stići da provedu istragu i da me tuže. Ali dobro bi bilo da i formalno potvrde moje tvitove - napisao je danas Tegeltija na Twitteru.

Tegeltija je odluku o ostavci na mjesto predsjednika Vijeća donio u decembru prošle godine, nakon što je zaključkom Vijeća pozvan da razmotri mogućnost podnošenja ostavke na mjesto predsjednika VSTV-a BiH poslije objavljenog audiosnimka razgovora između njega i bivše članice VSTV-a Milijane Buhe o imenovanju njene sestre na pravosudnu funkciju.

Tada je najavio ostavke na sve funkcije u pravosuđu, ali još uvijek obavlja funkciju sudije, pisao je ranije BIRN BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.