GODIŠNJICE

Dan kad je Mostar dočekao istinsku slobodu

Nakon programa u Pozorištu, mostarski antifašisti i njihovi gosti iz BiH i regiona će posjetiti Partizansko spomen-groblje

Sa obilježavanja u NPM-u. M.Smajkić

Piše: M.Sm.

14.2.2021

Izložbom „Mostar u borbi za slobodu“ priređenoj u foajeu Narodnog pozorišta Mostar (NPM) te svečanim programom pod nazivom „San o slobodi“ u Velikoj dvorani ove teatarske ustanove danas je otpočelo obilježavanje 76.godišnjice oslobođenja Mostara od fašizma u Drugom svjetskom ratu.

Prema riječima Seada Đulića, predsjednika UABNOR-a Mostar i SABNOR-a BiH, 14.februar je jedan od najznačajnijih datuma u historiji Mostara, jer su tog dana 1945.godine , grad i njegovi stanovnici dočekali istinsku slobodu.

- Te 1945.godine počinje jedan buran, energičan i ozbiljan razvoj jedne male urbane sredine u moderni grad, koji je postao ozbiljno središte Hercegovine u svakom pogledu, grad u koji se dolazilo živjeti, za razliku od ovog danas iz kojeg se bježi - naveo je Đulić.

Priređena izložba. M.smajkić

Iako gradske vlasti ne obilježavaju ovaj datum, ipak, Đulić je izrazio nadu da će se to novim sazivom Gradskog vijeća promijeniti.

- Ja sam nepopravljivi optimista i mislim da se neke stvari mogu i moraju mijenjati. Ova vlast ne obilježava ovaj datum iz prostog razloga, jer pokušavaju ustvrditi da je tog dana stradalo sedam franjevačkih svećenika. Mi iz Udruženja antifašista vrlo ozbiljno o tome govorimo i kažemo da, ako postoji bilo šta da je urađeno tada kako ne treba, onda i danas sudovi to mogu riješiti. Jer, ratni zločini ne zastarijevaju i danas sudovi mogu da rade i to riješe - kazao je Đulić.

Đulić: Ratni zločini ne zastarijevaju. M.Smajkić

Mostarski antifašisti i njihovi gosti iz cijele BiH, ali i regiona , nakon programa u Pozorištu će posjetiti Partizansko spomen-groblje gdje će polaganjem cvijeća odati počast herojima Mostara.

Inače, Mostar je u Drugom svjetskom ratu bio pravi bastion borbe protiv fašizma i svoju slobodu skupo je platio. Grad je dao 750 poginulih boraca, 1.517 žrtava fašističkog, četničkog i ustaškog terora, odnosno svaki osmi stanovnik grada nije dočekao slobodu.

Grad je imao svoj bataljon, ilegalnu štampariju i dao je 15 narodnih heroja .

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.