DAN OSLOBOĐENJA MOSTARA

Đulić: Mi ne pričamo o komunizmu, ne prizivamo Jugoslaviju, nismo jugonostalgičari, pričamo o antifašizmu

Gradonačelnik Mostara je, očito, išao u pogrešne škole ili je čitao pogrešne knjige, kazao predsjednik SABNOR-a

Đulić: Sve dolazi iz političkih vrhova. M. Smajkić

Meliha Smajkic

14.2.2024

Posjetom spomen-obilježjima, polaganjem cvijeća i odavanjem počasti antifašistima danas je obilježen Dan oslobođenja Mostara od fašizma u Drugom svjetskom ratu.

Iz mostarskog UABNOR-a su i danas podsjetili na to da je 14. februar jedan od najznačajnijih datuma u historiji Mostara, tim više jer je, kazali su, njegov svaki osmi stanovnik dao život za narodonooslobodilačku borbu i slobodu.

Obilježavanje Dana oslobođenja Mostara u Drugom svjetskom ratu, podsjetimo, otpočelo je proteklog vikenda svečanom akademijom i posjetom antifašista Partizanskom spomen-groblju, a koji su, umjesto defilea, i ove godine do tog nacionalnog spomenika BiH sprovedeni autobusima uz policijsku pratnju. Cijela ta situacija izazvala je oštre reakcije u javnosti, a posebno nakon skandaloznog istupa Marija Kordića, gradonačelnika Mostara, koji je, između ostalog, naveo da „treba zaustaviti veličanje zločinačkih ideologija“.

S današnjeg obilježavanja na Bulevaru: Odata počast. M. Smajkić

Nakon polaganja cvijeća na Bulevaru, gdje su Spomenik ilegalcu i Spomen-obilježje obješenim ilegalcima, Sead Đulić, predsjednik UABNOR-a Mostar i SABNOR-a BiH je novinarima kazao „kako se u Mostaru od svega, od normalnih stvari napravi problem“.

- Ovdje je problem ljudi na vrhu politike, građani normalno žive i treba ih pustiti da normalno žive. Mi danas, na godišnjicu oslobođenja, želimo obići sva spomen-obilježja koja su još preostala ili su u nekakvom stanju da ima traga, položiti cvijeće, sjetiti se tih ljudi, ali ne samo zbog prošlosti - kazao je Đulić.

Naglasio je kako uvijek govore to da ovakve godišnjice obilježavaju upravo iz razloga da se nauče neke lekcije od tih ljudi, koji su, kazao je, zajedno živjeli, ratovali, ginuli i zajedno donijeli slobodu.

- Nemamo pravo da ih zaboravimo. Da su pravili greške u svemu tome, pravili su. Pravimo ih i mi. Živ čovjek pravi greške, ali hajdemo i o greškama razgovarati, staviti sve na sto, razgovarati i raščistiti stvari, a ne ostati zakovan u onome što je negdje neko zapisao, nekakvo ružno pamćenje. Stoga, nama je to danas cilj, podsjetiti ljude na vrijednosti koje su oni imali kada su krenuli u borbu da otjeraju okupatora iz ove zemlje i otjerali su ga - podvukao je on.

S današnjeg obilježavanja na Bulevaru: Odata počast. M. Smajkić

Također, podsjetio je na to da je danas tačno 20 mjeseci od, kako je rekao, terorističkog čina, rušenja Partizanskog spomen-groblja.

- Jer, to nije ništa drugo nego teroristički čin onakvo rušenje Partizanskog spomen-groblja, koje je nacionalni spomenik ove države. To je direktni atak na državu. Policija šuti, Tužilaštvo šuti ili jednostavno kažu istraga je u toku. Njihova šutnja je odobravanje i saučesništvo. A sve, zapravo, dolazi iz političkih vrhova i to je politički odobreno da se tako radi, da bi se u gradu držale tenzije, kako bi taj polusvijet koji misli da vlada našim sudbinama ostao u svojim foteljama. Veoma je teško slaviti slobodu, ako se spomen na donosioce slobode uništava - dodao je Đulić.

Osvrnuvši se na posljednje istupe Kordića, Đulić je kazao „da je gradonačelnik očito išao u neke pogrešne škole ili je čitao neke pogrešne knjige“.

- Gradonačelnik brka pojmove. Mi ne pričamo ni o komunizmu, ne prizivamo Jugoslaviju, nismo jugonostalgičari, mi pričamo o antifašizmu. Prema njegovoj priči i Ruzvelt i Čerčil su bili komunisti. Titovi partizani su zajedno s njima i Staljinom u to vrijeme bili dio svjetske antifašističke koalicije. Na kraju, ovakve Hrvatske, ovakve Slovenije, ovakve BiH, da dalje ne nabrajam, ne bi bilo da nije bilo te antifašističke borbe i antifašista. Išli bi na kupanje u Makarsku, ali u Italiju. Ako već ima hrvatsku putovnicu, a ima, neka pročita Ustav Republike Hrvatske, u čijoj preambuli se Republika Hrvatska poziva na antifašističko naslijeđe. Znači li to da on to negira - naveo je Đulić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.