NA LICU MJESTA

Rudari čekaju ishod pregovora s predstavnicima Vlade FBiH

Pokrenula sam inicijativu da se građani okupe da rudari vide da imaju veliku podršku javnosti, želimo da istraju u svojim zahtjevima, rekla Svraka

Piše: E. Džafić

15.2.2021

Rudari traže isplatu plaća. E. Džafić

Građani Breze se okupljaju u sve većem broju kako bi pružili podršku rudarima koji su u generalnom štrajku. Za to vrijeme rudari su se podijelili u grupe od po 30 zbog mjera koje su na snazi. Poručuju da će ostati pri svojim zahtjevima.

- Pokrenula sam inicijativu da se građani okupe da rudari vide da imaju veliku podršku javnosti, želimo da istraju u svojim zahtjevima - rekla nam je Nedžla Svraka, inicijatorka okupljanja.

Štrajk bi mogao bi biti prekinut nakon današnjeg sastanka s predstavnicima Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i Javnog preduzeća "Elektroprivreda BiH", najavio je predsjednik Sindikata Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica Izudin Spahijaj.

Svraka: Pokrenula inicijativu. Avaz

Rudarski zahtjevi su deblokada računa rudnika Zenica i Breza, isplata plaća i naknada za topli obrok za januar te uplata doprinosa za 36 zeničkih rudara koji su prošle godine dobili rješenja o penzionisanju, ali zbog činjenice da za njih nisu uplaćeni doprinosi, još uvijek nisu počeli i primati penziju.

Zenički je rudnik za doprinose dužan oko 153 miliona KM, ali im je račun blokiran zbog dijela tog duga od 4,9 miliona KM, dok je brezanski rudnik dužan oko 110 miliona KM, a njihov je račun blokiran na iznos od 4,5 miliona KM.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.