KORONAVIRUS

U Sarajevu otvoren prvi "drive-in" punkt za testiranje

Građani na testiranje dolaze automobilom te imaju minimalni kontakt s medicinskim osobljem

Anadolija

17.2.2021

Otvoren "drive-in" punkt za testiranje - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

U Sarajevu je danas zvanično s radom počeo prvi “drive-in“ punkt za testiranje na koronavirus, a postavljen je na parkingu kod mosta Suade Dilberović i Olge Sučić, javlja Anadolija.

Punkt je isključivo namijenjen za “drive-in" metod testiranja i to za sve građane koji od porodičnog ljekara dobiju elektronsku uputnicu za testiranje na koronavirus.

Građani na testiranje dolaze automobilom te imaju minimalni kontakt s medicinskim osobljem.

Punktom upravlja JU “Dom zdravlja” Kantona Sarajevo, a radno vrijeme punkta je od 8:00 do 14:30 sati, svakog dana u sedmici. U radu na punktu Vrbanja bit su uključene sve organizacione jedinice te javne ustanove.


Rezultati putem Viber aplikacije

Ranije formirani punktovi u sklopu organizacionih jedinica i COVID ambulanti nastavljaju sa radom.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto je u društvu ministra zdravstva u kantonalnoj Vladi Harisa Vranića i direktora Javne ustanove "Dom zdravlja" Kantona Sarajevo Muhameda Ahmića danas obišao novopostavljeni punkt.

Resorni ministar Vranić istakao je kako je vlada ispunila dato obećanje i postavila “drive-in“ punkt po svim standardima koje zahtijeva epidemiološko uzimanje uzoraka za testiranje na na COVID-19.

- Prvenstveno će ovaj punkt biti koristan i licima s posebnim potrebama jer neće morati čekati u dugim redovima za testiranje. Kroz naš informatički centar Zavoda za zdravstveno osiguranje će svi testirani o rezultatima biti obaviješteni putem viber aplikacije ili će im biti poslano na mobilni telefon. Rezultati bi trebali biti između šest i osam sati, ali u nekim slučajevima je moguće da to traje i duže, ali nikada ne preko 24 sata - kazao je Vranić.



O nabavci vakcina

Direktor Doma zdravlja Ahmić je kazao da u punktu rade uspolenici te ustanove i da to predstavlja proširenje aktivnosti. On je kazao da se nada da će kantonalna vlada i resorno ministarstvo ispratiti zahtjev Doma zdravlja za dodatni zdravstveni kadar jer to predstavlja najveći problem.

Na upit da komentira aktuelnu situaciju u vezi sa nabavkom anticovid vakcina u Kantonu Sarajevo, premijer Forto je kazao da su kantonalne vlasti pokrenule taj proces za nabavku najmanje 100.000 doza, ali da su sve oči i dalje okrenute ka federalnom i državnom nivou i programu nabavke vakcina kroz COVAX program.

- Zadnja smo država u regiji i mene je malo sramota da se državni nivo jedino u Bosni i Hercegovini nije bavio nabavkom vakcina - kazao je Forto.

On je kazao da postoji mogućnost da Kanton Sarajevo uveze vakcine posredstvom velefarmacija, ali da bi to bilo mnogo lakše učiniti sa federalnog i državnog nivoa vlasti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.