NOVA PRAVILA

Sud BiH počinje prenositi sudske postupke putem Youtubea

Ovaj servis uskoro će biti dostupan na službenoj veb-stranici Suda, o čemu će javnost biti posebno informisana, saopćeno je iz Suda BiH

Sud BiH. Avaz

E. T.

19.2.2021

Sud BiH počinje sa primjenom audio-vizuelnog prijenosa suđenja u krivičnim postupcima putem Youtube platforme, odnosno posebno kreiranog i zaštićenog naloga za ovu pravosudnu instituciju, a prvi prenos biće realizovan u srijedu, 24. februara, sa suđenja u predmetu "Novalić i drugi".

Ovaj servis uskoro će biti dostupan na službenoj veb-stranici Suda, o čemu će javnost biti posebno informisana, saopćeno je iz Suda BiH.

Sud BiH koristit će vlastiti nalog pod nazivom "Sud Bosne i Hercegovine", a pristup će se ostvarivati putem mejla korisnika sa domenom "@gmail".


Novinari prioritet u obradi prijava

Korisnici naloga Suda bit će novinari kojima se odobri prijava za upotrebu, službena lica u institucijama i organizacijama sa kojima Sud ima sporazum o saradnji, službena lica u institucijama i organizacijama koja vrše monitoring suđenja, te druga lica, uz obrazložen zahtjev, pri čemu će novinari koji prate suđenja pred Sudom imati prioritet u obradi prijava za korištenje naloga Suda.

U saopćenju se dodaje da će prijava službenih lica važiti za određeno ročište ili krivični predmet, dok će zahtjev drugih lica važiti isključivo za određeno ročište.

Nakon odobrene prijave, svi su dužni da se najave za konkretan predmet i ročište do kraja radnog vremena u danu prije dana suđenja, a izuzetno najave na dan suđenja mogu biti uzete u razmatranje.


Razvijanje sistema i za druge predmete

Iz Suda BiH pozivaju sve zainteresovane da se prijave za akreditovanje za prvi ovakav prenos suđenja, koji će biti realizovan 24. februara u predmetu "Novalić Fadil i drugi" od 10:30 do 12:00 sati iz sudnice šest.

- Naglašavamo da će se prijenos suđenja u početnoj fazi vršiti samo iz jedne sudnice, a u dogledno vrijeme sistem će se razviti i u ostalim sudnicama za druge krivične predmete sa povećanim interesovanjem javnosti - navedeno je.

Suđenje u predmetu "Fadil Novalić i drugi", u vezi sa nabavkom 100 respiratora, vrijednosti 10.530.000 KM, koje je za potrebe Federalne uprave civilne zaštite iz Kine uvezla kompanija "Srebrena malina", u vlasništvu Fikreta Hodžića, zakazano je za 24. februar.

Osim Novalića, za spornu nabavku respiratora za potrebe FBiH optuženi su i ministar finansija tog entiteta Jelka Milićević, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik preduzeća "Srebrena malina" Fikret Hodžić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.