SARAJEVO

Cikotić i Lukač o unapređenju saradnje u sigurnosnom sektoru

Poseban fokus je bio na realizaciji preostalih obaveza u cilju uspostave pune operativne suradnje s EUROPOL-om

Fena

Sa današnjeg sastanka

Foto: FENA


Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić danas je u Sarajevu primio ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragana Lukača i razgovarao s njim o sigurnosnoj situaciji i unapređenju saradnje u sigurnosnom sektoru, saopćilo je Ministarstvo sigurnosti BiH.

Poseban fokus je bio na realizaciji preostalih obaveza u cilju uspostave pune operativne suradnje s EUROPOL-om.

Ocijenjeno je da su uklonjene sve prepreke za konačnu realizaciju ove obaveze Bosne i Hercegovine na evropskom putu i početak razmjene operativnih informacija s ovom važnom policijskom institucijom Evropske unije.

Također su razmijenjene informacije o migrantskoj situaciji te saradnji policijskih agencija u sprečavanju ilegalnih migracija.

Naglašeno je da će Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske nastaviti slanje policijskih službenika kao pomoć Graničnoj policiji BiH u cilju bolje kontrole i nadzora istočne granice BiH.

Razgovarano je i o mogućnosti saradnje u oblasti obuke i školovanja policijskih službenika kako bi što prije bila popunjena mjesta nedostajućih kadrova u policijskim agencijama.

Istaknut je značaj nastavka saradnje i pravovremene razmjene informacija između policijskih agencija u borbi protiv svih vidova organiziranog kriminala i drugih sigurnosnih prijetnji.

Više o temi Selmo Cikotić

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na