AMERIKA

Muhamed Šaćirbegović za „Avaz“: Oca Nedžiba ukopali smo na Floridi prema islamskim običajima

Moj otac je umro od moždanog udara, ali mi vjerujemo da je njegovu smrt ubrzao COVID, koji je preležao prije 10 mjeseci, kaže Muhamed

Nedžib i Muhamed Šaćirbegović. Avaz

Piše: F. Karalić

25.2.2021

Nedžib Šaćirbegović, koji je umro u Sjedinjenim Američkim Državama u 95. godini, pokopan je jučer na Floridi, gdje je živio posljednjih godina.

Potvrdio nam je to njegov sin Muhamed Šaćirbegović, koji nam je kazao da je njegov otac ukopan prema islamskim običajima na Floridi.



Brojni doprinosi

- Zvanično, moj otac je umro od moždanog udara, ali mi vjerujemo da je njegovu smrt ubrzao COVID, koji je preležao prije 10 mjeseci. Moj brat Omar i naša cijela porodica usredotočeni smo na obilježavanje života našeg oca i na odgovaranje ne samo onima koji su nam uputili saučešće nego i onima koji podsjećaju na brojne doprinose bosanskoj zajednici u SAD u toku njegovog života, pa čak i šire, jer su ga mnogi poznavali - kazao nam je sinoć Muhamed.

Inače, Nedžib Šaćirbegović bio je jedan od bliskih saradnika i prijatelja Alije Izetbegovića. Zajedno su radili na brojnim projektima, tokom burnog političkog života. Bili su članovi organizacije „Mladi muslimani“.



Američki san

Zbog toga su prvi put uhapšeni već 1946. godine. Šaćirbegović nakon toga napušta BiH i odlazi u SAD. Tamo je ostvario „američki san“, postao uspješan i imućan čovjek.

Formiranjem SDA on se vraća i djelimično politički aktivira. Njegova pomoć ogledala se u postojanoj podršci nezavisnoj BiH.

Muhamed Šaćirbegović u jednom je periodu tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu bio i ministar vanjskih poslova u Vladi RBiH. Šaćirbegovići su dali trajan doprinos utemeljenju moderne, nezavisne BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.