BRITANSKI SOJ

KCUS: Potvrđen novi soj koronavirusa kod 15 testiranih građana

U fokusu interesa nalaze se tri varijante virusa koje karakteriše brže širenje

Od 18 testiranih uzoraka, novi soj zabilježen kod 15. KCUS

A. K.

26.2.2021

Na Kliničkoj mikrobiologiji Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu danas je otkriveno prisustvo novog soja virusa SARS- CoV -2. Od 18 testiranih uzoraka novi soj virusa potvrđen je kod 15 građana, a na osnovu podataka molekularne epidemiološke situacije na globalnom nivou, procijenjeno je da se radi o britanskom soju.

Prema riječima šefice OJ Klinička mikrobiologija, prof.dr. Amele Dedeić - Ljubović uzorci koji su uključeni u ovo pilot testiranje zaprimljeni su 24. i 25. februara 2021. godine u Laboratorij za molekularnu dijagnostiku virusa KCUS-a.


18 testiranih uzoraka

- Uzorci su probrani na osnovu visokog pozitiviteta za prisustvo SARS-CoV-2 i sa različitih lokaliteta. S odručja Kantona Sarajevo uzeti su uzorci iz općina Stari Grad (3 uzorka), Centar (2 uzorka), Novi Grad (3 uzorka), Ilidža (3 uzorka) i Vogošća (4 uzorka). S područja Unsko - sanskog kantona uzorci su uzeti u Bihaću (1 uzorak) i Cazinu (2 uzorka). Standardni soj koji potiče iz Vuhana, detektovan je kod preostala 3 od 18 testiranih uzoraka (po jedan iz Starog Grada, Ilidže i Vogošće) – kazala je prof. Dedeić -Ljubović.

Varijante SARS-CoV-2 definisane su specifičnim asortimanom mutacija, od kojih su mnoge od relativnog značaja, kako za evoluciju virusa tako i za javno zdravlje. Direktorica Dijagnostičkih disciplina KCUS-a, prof.dr.Sandra Vegar –Zubović ističe da se, sa naučnog gledišta, u fokusu interesa nalaze tri varijante virusa koje karakteriše brže širenje.


Tri varijante virusa

- To su varijanta početno identificirana u UK (B.1.1.7), varijanta koja potiče iz Južne Afrike (B.1.351) i varijanta brazilskog porijekla (B.1.1.28). Za sve ove tri varijante virusa zajedničko je prisustvo najznačajnije N501Y mutacije koja utiče na receptor - vezujuću domenu S virusnog proteina. 

Virus se svojim S proteinom spaja sa specifičnim celularnim receptorom što mu omogućava prodor u humanu ćeliju tokom infekcije. Otkrivena mutacija N501Y potencijalno omogućava čvršću vezu virusa sa receptorima humanih ćelija – izjavila je prof.dr. Vegar -Zubović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.