KLUB POSLANIKA HDZ-A

Rošić da se izvini zbog izazivanja nacionalne netrpeljivosti

Iz Kluba poslanika HDZ-a BiH nazvali su izjave Rošića neprimjerenim javnim istupom i govorom mržnje

Husein Rošić i Aljoša Čampara. Agencije

A. Ka. / Srna

27.2.2021

Klub poslanika HDZ-a BiH u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH (FBiH) očekuje izvinjenje od Huseina Rošića zbog izazivanja nacionalne netrpeljivosti izjavom o izboru direktora Federalne uprave policije (FUP), uz ocjenu da ovaj poslanik SDA izaziva haos samo da na čelo ključne policijske institucije ne dođe neko ko se izjašnjava kao Hrvat.


Neprimjereni javni istup

Iz Kluba poslanika HDZ-a BiH nazvali su izjave Rošića neprimjerenim javnim istupom i govorom mržnje. Iz ovog kluba su naveli da Rošić, pored izazivanja nacionalne netrpeljivosti i skandaloznog ponašanja, eksplicitno zagovara stvaranje ili održavanje institucionalnog haosa ključne policijske institucije FUP-a isključivo zbog toga što na njeno mjesto treba doći Hrvat.

Smatraju očiglednim da Rošić nije upućen da je Zoran Galić najuspješniji kandidat za rukovodeće mjesto ove policijske institucije u skladu sa svim zakonskim odredbama i normama za ovo mjesto i javnim konkursom koji je održan.

Klub HDZ-a BiH navodi da Galić posjeduje vrhunske kvalifikacije u biografiji kao jedan od najboljih pojedinaca koje BiH ima u toj oblasti, te podsjeća i na zakonsku odredbu koja nalaže da ministar unutrašnjih poslova FBiH i direktor FUP-a ne smiju biti iz reda istog konstitutivnog naroda.

- FUP je ključna policijska institucija koja mora biti garant očuvanja javnog reda i bezbjednosti u najširem mogućem smislu i u službi svih naroda i stanovnika ove zemlje. Nažalost, imamo situaciju da kolega Rošić zaziva svojevrsni haos samo da na njeno čelo ne dođe neko ko se izjašnjava kao Hrvat - navodi se u saopćenju poslaničkog Kluba HDZ-a BiH.

Oni su apelovali da sve kolege osudi takav govor mržnje osobe koja ima zakonsku, moralnu i svaku drugu obvezu štititi vladavinu prava i zakonskih odredbi svih institucija.

Politički interesi

Rošić je na sjednici Parlamenta FBiH rekao da je potpuno nedopustiv pokušaj federalnog ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare da omogući imenovanje Galića (HDZ) na poziciju direktora FUP-a.

Rošić je rekao da je Čampara iz političkih interesa počeo gurati HDZ-ovog kandidata, zbog toga što su trenutno i ministar i direktor Federalne uprave policije Bošnjaci.

- Ako je to problem, onda neka Bošnjak ostane na čelu Federalne uprave policije, a neka Čampara podnese ostavku. Potpuno je nedopustivo da Čampara želeći da zadrži svoju fotelju trguje bezbjednosnim interesima države i bošnjačkog naroda - dodao je Rošić.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.