COVID-19

Šeranić: RS konačno može početi masovnu vakcinaciju

Dolaskom kontigenta od 20.000 ruskih vakcina Sputnik V

Srna
  • Alen Šeranić

    Alen Šeranić

    Foto: ARHIV


Dolaskom kontigenta od 20.000 ruskih vakcina Sputnik V RS konačno može da počne sa masovnom vakcinacijom, izjavio je ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić.

Kontinuitet u isporuci

Šeranić je rekao da su ranije postojale naznake da bi RS mogla dobiti i veći broj vakcina od ovoga koji će danas stići u Banju Luku, ali su se pojavili problemi kod proizvođača zbog nedostatka bočica za pakovanje vakcina na tržištu.

- Mi u narednom periodu očekujemo kontinuitet u isporuci vakcina što nam omogućava da izvršavamo plan vakcinacije od kojeg ne odstupamo - naglasio je Šeranić.

On je napomenuo da je do danas vakcinisano oko 3.600 medicinskih radnika iz RS-a, koji su vakcinisani u medicinskim ustanovama u RS i Srbiji.

- Ova količina vakcina koja danas dolazi bit će namijenjena završetku vakcinisanju prve kategorije ljudi, a to su medicinsko osoblje u Covid odjeljenjima i zaposleni u ustanovama koje se bave zbrinjavanjem starih lica. Nakon toga krećemo sa vakcinacijom druge kategorije, a to su osobe starije od 65 godina i osobe sa hroničnim oboljenjima - istakao je Šeranić za RTRS.

Velika zainteresovanost

On je dodao da su osobe koje su ranije redovno primale vakcinu protiv gripe i roditelji djece sa poteškoćama u razvoju indikativna kategorija koja spada u narednu grupu stanovništva koja bi trebalo da se vakciniše.

Šeranić je izrazio zadovoljstvo činjenicom da u RS postoji velika zainteresovanost za vakcinaciju i naglasio da se nada da će svi koji to žele, biti vakcinisani u narednom periodu.

Više o temi Alen Šeranić

DRUGI KONTINGENT
U RS sutra stiže 20.000 doza ruske vakcine
NA VRH

Podijeli članak na