DONIJELI ZAKLJUČAK

Gradsko vijeće Mostara odložilo usvajanje izmjena Statuta

Na sjednici je prezentirana i informacija o mostarskim javnim poduzećima

A. K. / Fena

Gradsko vijeće Mostara

Foto: Fena


Nakon formiranja radnih tijela Gradsko vijeće Mostara na današnjoj sjednici donijelo je zaključak da u ovom trenutku nije moguće usvojiti izmjene Statuta Grada Mostara i Poslovnika mostarskog Gradskog vijeća te je postavljen rok od 30 dana da vijećnici dostave svoje prijedloge izmjena tih dokumenata.

Na sjednici je prezentirana i informacija o mostarskim javnim poduzećima.

Naglašeno je da zbog nepostojanja Gradskog vijeća u proteklih osam godina nije bilo moguće rješavati nagomilane probleme u tih deset poduzeća. Skupština, upravni i nadzorni odbori su istekli svim poduzećima i, kako je navedeno, potrebno je što hitnije raspisati natječajnu proceduru za imenovanje tih upravljačkih struktura.

Kapitalni projekti

Na kraju sjednice predstavljena je i informacija o kapitalnim projektima u Gradu Mostaru.

Predsjednik Gradskog vijeća Mostara Salem Marić istakao je kako je sjednica protekla u pozitivnoj atmosferi i da su vijećnici danas dali svoj maksimum učešća, kako u diskusijama, tako i u prijedlozima.

- Pokušali smo po prioritetima rješavati i ući u probleme Grada Mostara i siguran sam da današnja sjednica daje jednu nadu da će ovo Gradsko vijeće u ovom mandatu raditi u punom kapacitetu uz puno uvažavanje i podršku kako gradonačelnika, tako i načelnika gradskih odjela - naglasio je Marić.

Govoreći o formiranju radnih tijela, za koje je vijećnik SDP-a Arman Zalihić kazao kako nisu formirana po poslovniku Gradskog vijeća, potvrdio je kako svako ima pravo da bude nezadovoljan te da se svačije želje ne mogu ispoštovati.

- Po poslovniku Grada Mostara kaže se da se odbori i komisije, odnosno stalna radna tijela, formiraju shodno rezultatima izbora političkih stranaka koje učestvuju u radu Gradskog vijeća i tu je urađeno matematički i medicinski precizno da je procenat svake političke stranke tačno uračunat i data mu je mogućnost predlaganja svojih kandidata i u odbore i u komisije po tom procentu. Prema tome tu nikakvih nezakonitih radnji nije bilo - ustvrdio je predsjednik Gradskog vijeća.

 

Ostvareno ono što je zacrtano

Zadovoljstvo današnjom sjednicom izrazio je i gradonačelnik Mostara Mario Kordić koji je kazao kako je sve ono što je zacrtano uglavnom i ostvareno.

- Izabrali smo tijela Gradskog vijeća što nam je prvi korak u početku rješavanja nagomilanih problema u Gradu Mostaru. Lično sam jako zadovoljan u kojem tempu se ide. Nakon nepostojanja Gradskog vijeća sve ove godine nakupilo se mnogo tema, te smo možda malo i pretjerali s vijećničkim pitanjima ali u tome ne vidim ništa loše. U Gradskom vijeću je jedna pozitivna energija, jedna pozitivna želja. Puno je tema koje se otvaraju ali izgleda da ćemo sve zajedno gurati naprijed da Mostar vratimo što prije tamo gdje treba biti - poručio je Kordić.

Više o temi Gradsko vijeće Mostara

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na