SVE SPREMNO ZA VAKCINACIJU

Iz Agencije za lijekove za "Avaz": Danas će biti gotov nalaz o ispravnosti vakcina doniranih iz Srbije

Uzunović napominje da nakon današnjeg kompletiranja i zvanične objave nalaza o ispravnosti vakcina, a što je izvjesno, teoretski odmah može početi vakcinacija

Po dolasku pošiljke vakcina iz Srbije u utorak uzorci su odmah stigli u kontrolni laboratorij. Anadolija

Piše: A. Jamaković

5.3.2021

Nalaz o ispravnosti doniranih vakcina iz Srbija bit će gotov danas oko 13 sati, potvrđeno je za „Avaz“ iz Agencije za lijekove i medicinska sredstava BiH.

- Po dolasku pošiljke vakcina iz Srbije u utorak uzorci su odmah stigli u kontrolni laboratorij. Od tada su na kontroli i rezultate očekujemo danas. Tada će biti izdat nalog o kontroli dostavljenih uzoraka na ispitivanje „Covishield“ indijske „AtraZenece“, ali i vakcine Sputnik koje su isporučene BiH. Nalaz uključuje administrativnu provjeru dokumentacije kompletnosti – sigurnost, kvalitet, efikasnost te parametre kvaliteta koje radimo u kontrolnoj laboratoriji - potvrdio nam je pomoćnik direktora za kontrolu lijekova u Agenciji Alija Uzunović.


"Godinama radimo kontrole i verificirani smo"

Navodi da su jedini u BiH ovlašteni da rade kontrolu kao članovi evropske mreže laboratorija za kontrolu.


- Sve radimo po proceduri. Godinama radimo kontrole i verificirani smo u skladu s evropskim normama. Čak radimo i za druge evropske laboratorije tako da nisu tačne informacije da u BiH nema tog laboratorija – rekao nam je Uzunović.


Napominje da nakon današnjeg kompletiranja i zvanične objave nalaza o ispravnosti vakcina, a što je izvjesno, teoretski odmah može početi vakcinacija.

Nadljudski napori


- Predstavnici „Hercegovinalijeka“ za ovu vakcinu i „Krajina grupe“ za Sputnik danas će preuzeti gotove nalaze i oni kao veleprometnici dalje postupaju, a u zavisnosti od plana vakcinacije. Agencija je uložila nadljudske napore da u najkraćem roku, a to je od utorka do danas, evaluira obimnu dokumentaciju i ispita laboratorijske uzorke kvaliteta – rekao je Uzunović za „Avaz.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.