LIDER HDZ-A BIH

Čović: Pregovori sa SDA vodit će se u tri grupe

Prva grupa će se baviti Federacijom BiH, druga Izbornim zakonom, a treća uvjetima za kandidatski status

Čović: Kako ćete poštivati državu ako ne poštujete Ustav. Avaz

Piše: M. Smajkić

5.3.2021

U Mostaru je danas održana sjednica Predsjedništva HDZ-a BiH. Dragan Čović, lider ove stranke nakon sjednice je novinarima kazao da je na dnevnom redu primarno bio Izborni zakon  i informacija o onome što je dosad urađeno, kao i šta je plan za dalje.


- Kolege sam informirao o tome da smo u zadnjih tri mjeseca imali više sastanaka sa predstavnicima SDA i međunarodnih institucija. Zadnji sastanak je bio sinoć, s gospodom Nelsonom i Satlerom, a s druge strane su bili kolege Izetbegović i Dodik. Prvi put je, evo, u tom paketu bio uključen i SNSD, gdje smo razgovarali o ovim temama koje su postavljene s jasnim rokom da do kraja juna završimo sve ono što je postavljeno kao plan u našim prethodnim razgovorima, a osnova svega su dva potpisana sporazuma u Mostaru prošle godine - kazao je Čović.




Nedostaju tri uvjeta

Jedan smo, nastavio je on, a kako je to kazano realizirali, a drugi o kojem već dugo pričamo, nismo uspjeli pratiti dinamiku i rokove koji smo naveli, ali smo se zajednički dogovorili da to mora biti završeno  do kraja šestog mjeseca.


- Naravno, uz to, definirani su i svi uvjeti za kandidatski status koji su dosad ispred nas stavljali predstavnici Evropske unije. To je u nekoj fazi bilo 14 uvjeta, pa se to poslije reduciralo na devet, mislim da smo sinoć mogli ustanoviti da nam još nedostaju tri uvjeta, koja bi trebalo završiti u parlamentarnoj proceduri i Vijeću ministara. Iako je sinoć procjena bila da te uvjete možemo završiti za mjesec i to je ostalo u paketu, zaključno do kraja šestog mjeseca - naveo je Čović.

 

Vezano za sam Izborni zakon, Čović je rekao da su se dogovorili o tome da se sljedeće srijede u Sarajevu otvore razgovori sa SDA koji će se voditi po tri grupe.

- Prva grupa će se baviti Federacijom BiH, druga Izbornim zakonom, a treća uvjetima za kandidatski status. Što se tiče Federacije, s naše strane će razgovore predvoditi gospodin Čavara i dogovoreno je, a znači ne pričamo o Vladi FBiH, već šta je sve problem danas da Federacija funkcionira, odnosno šta su to sve HDZ i SDA dogovarali zadnjih pet, šest godina, a nisu uspjeli provesti. Od toga da imamo dva ministarska mjesta što SDA traži da se popune, ali i puno drugih tema, ravnatelj policije, FTV gdje već 10,12 godina nema upravljačkih tijela, u skladu sa zakonom, pa do Komisije za vrijednosne papire koja je problematična prije svega zbog tih naših dogovora - kazao je on.


Ta pitanja, iznio je, treba usaglasiti do kraja ovog mjeseca, a dogovor oko Izbornog zakona do kraja aprila.


- Onda peti i šesti mjesec treba iskoristiti da se uključe sve druge političke stranke da se to u Parlamentu okonča do kraja šestog mjeseca. Naravno, HDZ primarno insistira na provedbi onih elemenata Izbornog zakona koji se tiču legitimnog predstavljanja u Domu naroda i Predsjedništvu kroz sve presude koje su donesene Suda u Strazburu pa do Ustavnog suda - kazao je on.


Rekao je da duboko vjeruje u to da će cijela ova priča biti završena u zadatom vremenskom okviru.


- Jedna od ključnih reformi za preuzimanje kandidatskog statusa je pravna država. Osnova pravne države je Ustav BiH. Kako ćete poštivati državu ako ne poštujete Ustav - rekao je Čović.


Odgovarajući na pitanje o tome "postoji li zavrtanje ruku od strane EU i SAD-a" i koliko je značajan njihov interes za tu cijelu priču, Čović je kazao "da nije njih, sigurno ne bi sjedili sa SDA i pričali o Izbornom zakonu". Naveo je da su ih oni upravo motivirali da potpišu Sporazum u Mostaru.

Još gora situacija u Vladi FBiH

Upitan za Vladu FBiH do sada je rekao je uglavnom tema bila kako to HDZ blokira.


- Ja sam svaki put govorio da mi nemamo političkog partnera s kojim možemo krenuti u taj proces. Mogli smo napraviti nešto kao Vijeće ministara i kazati evo podijelimo fotelje, ali nismo bili za to. Danas je još gora situacija, s tim da su to razumjeli u SDA, da nemaju kapaciteta da dobiju novu Vladu Federacije BiH. Nećete čuti od kolege Izetbegovića da traži Vladu FBiH više ali insistira da se popune dva upražnjena mjesta. Nije problem to riješiti, ali onda treba riješiti i problem ravnatelja FUP-a koji na rješenje čeka pet godina. Dogovor SDA, HDZ-a i SBB-a je bio da se to riješi za pet mjeseci. Znači moramo djelovati sukladno Ustavu i zakonu - naglasio je Čović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.